Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Reformácia a moderný svet

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Minulý rok som využil deň reformácie na priblíženie jej základného impulzu v osobnom zápase Martina Luthera. Dnes upriamim pozornosť na jej viac „objektívne pozorovateľné“, spoločenské stránky, ktoré sú dôležité aj pre aktuálne uvažovanie o niektorých problémoch moderného veku.

Esej: Reformácia a moderný svet HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES Cca rok 1559: Protestantský reformátor John Knox (cca 1513 – 1572) káže pred zborom škótskych vzbúreneckých šľachticov. Pôvodné dielo je rytina vytvorená podľa obrazu sira Davida Wilkieho.

pozoruhodná náboženská dynamika reformačného pohybu, ktorá vyznačila prechod od „jesene stredoveku“ k úsvitu novoveku, ukazuje aj to, ako pôvodne kríza vierouky i cirkevného zriadenia uvoľnila nebývalú energiu v oblasti svetského vývoja. Pozornejšie štúdium v nej odhalí skrytú, kompaktne „zabalenú“ prítomnosť budúcich moderných myšlienkových prúdov aj mocenských konfliktov.

predmoderné počiatky 

V rovine etiky a politiky tak môžeme vidieť aj zrod nových impulzov pre mnohé z toho, o čom zvykneme bežne hovoriť ako o modernej „kapitalistickej“ podnikavosti, individualizme, demokracii, teritoriálne zvrchovanom národnom štáte, liberalizme atď.

Všetky tieto javy či „prototypy“ postojov, ktoré by sme mohli rozmieňať na drobné, patria k modernite. A hoci ich neraz vnímame ako vzájomne odlišné a protichodné, predsa len sú výrazmi spoločnej krízy, ktorá je v ich pozadí, prevratného vývoja, prinášajúceho okrem zlepšení aj stres, úzkosť a potrebu radikálne nových teoretických uchopení vzniknutých výziev.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite