Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Fatamorgána jednotného sveta

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

„Spojené národy“ boli pôvodne členovia protifašistickej aliancie v druhej svetovej vojne. Organizácia Spojených národov oficiálne začala svoju riadnu činnosť 24. októbra pred 77 rokmi ako medzivládna organizácia na ochranu mieru.

Esej: Fatamorgána jednotného sveta FINE ART IMAGES/HERITAGE IMAGES/GETTY IMAGES Rok 1945 San Francisco, USA: 16. plenárne zhromaždenie zakladajúcej konferencie OSN v opere v San Franciscu.

mala za úlohu vykryť nedostatky niekdajšej Spoločnosti národov – tá, ako sa všeobecne súdilo, zlyhala, keď nedokázala zabrániť katastrofe druhej svetovej vojny.

Kým spomenuté výročie je príležitosťou, stav súčasného sveta je priamym dôvodom znova sa zamyslieť nad pôvodom, povahou a perspektívami rôznych projektov jednotného sveta a trvalého mieru. Pôjde o zamyslenie kritické, pretože podobné projekty majú pri všetkej ušľachtilej, či aspoň pochopiteľnej túžbe po lepšej budúcnosti aj ilúzie. A tie sa v praxi môžu ukázať nebezpečné vo svojich nezamýšľaných dôsledkoch.

1945: koniec a začiatok     

Nádeje boli v roku ukončenia druhej svetovej vojny a založenia OSN podobné ako v roku 1918, dôvody zabrániť ďalšej katastrofe ešte naliehavejšie. Podmienky, v ktorých sa mal nový projekt uskutočniť, boli však v istých ohľadoch výrazne odlišné.

Po prvé tu bola prítomnosť atómovej bomby – nový faktor v medzinárodných vzťahoch, vo vojne aj mieri; čoskoro, od roku 1949, keď ZSSR otestuje svoju prvú atómovú bombu, bude každá ďalšia úvaha o svetovej slobode a demokracii narážať a lámať sa na elementárnejšej otázke holého prežitia.

Po druhé, samotnú antifašistickú alianciu v druhej svetovej vojne tvorili štáty so zásadne odlišným politickým zriadením a ideologickým základom. Konflikt budúcej studenej vojny bol zakódovaný už v tejto skutočnosti. Úvahy západných demokracií o tom, čo sa stane so vzťahom k sovietskemu spojencovi, rovnako nevyhnutnému ako problematickému, až budú mocnosti Osi porazené, nemali v tom čase jasné kontúry, a ešte neprenikli dostatočne do vedomia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite