Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Transporty Židov – Príbehy z pekla

.marian Jaslovský .post Bellum .spoločnosť .spoločnosť

Židovská komunita bola dôležitá v mnohých slovenských mestách a dá sa zrejme zovšeobecniť, že v 20. storočí bolo spolužitie s majoritou aj s ďalšími menšinami (maďarskou, nemeckou) bez väčších problémov. S tým spravil krátky proces vznik vazalského Slovenského štátu.

Transporty Židov – Príbehy z pekla ANTON BANÍK/VTEDY/TASR 15. apríl 1942 Nitra: Deportácia židovského obyvateľstva zo Slovenska. Počas prvej vlny odišlo do Poľska 57 transportov, deportovaných bolo 57 752 osôb. Koncentračné a vyhladzovacie tábory prežilo len pár stoviek.

po vyhlásení slovenskej autonómie v októbri 1938 sa situácia slovenských Židov neustále zhoršovala. Začali vychádzať protižidovské nariadenia obmedzujúce základné ľudské práva a slobody. Tiso a spol. sa chválili, že sú radikálnejšie ako v Nemecku. Židia nemohli doslova nič.

A potom prišli transporty. Celkovo v koncentračných zahynulo viac ako 70-tisíc židovských občanov. 

hanebná epocha

Dňa 25. marca 1942 bol vypravený prvý transport zo železničnej stanice v Poprade. Do „dobytčákov“ muselo nastúpiť 1000 mladých žien a dievčat zo Šarišsko-zemplínskej župy. Na druhý deň vystúpilo z vagónov 999 žien, ktoré boli následne podrobené selekcii na rampe v koncentračnom tábore Auschwitz v Osvienčime. Z prvého transportu prežilo asi 20 dievčat.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite