Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.migračný kompas: Dnes už rozumiem, že utečenci musia mať veľa odvahy

.liga za ľudské práva .spoločnosť

Olga Gryschenko milovala svoj život v Kyjeve, kde pracovala ako biznis právnička. Všetko sa zmenilo, keď musela aj s rodinou opustiť domov a prinútiť babku odísť z okupovanej Buče. Olga v podcaste rozpráva svoj osobný príbeh úteku pred vojnou, ale aj o tom, s akými právnymi problémami za ňou prichádzajú utečenkyne a utečenci dnes, keď býva na Slovensku a pracuje pre Ligu za ľudské práva.

.migračný kompas: Dnes už rozumiem, že utečenci musia mať veľa odvahy

niektorí ľudia opúšťajú svoju krajinu pre lepšie podmienky pre život, pracovné príležitosti alebo vzdelanie. To nebol prípad Olgy, ktorá mala na Ukrajine stabilnú prácu vo veľkej právnickej firme, priateľov a rodinu. Kedy si uvedomila, že musí odísť? Kto išiel s ňou a koho za sebou nechala? Prečo jej babka odmietala opustiť okupovanú Buču, v ktorej boli neľudské podmienky na prežitie?

V podcaste Migračný kompas Olga vysvetľuje, prečo sa po príchode na Slovensko rozhodla, že bude pomáhať iným utečencom, hoci sa predtým o ľudskoprávne témy nezaujímala. V čom všetkom je práca s utečencami iná od tej, ktorú vykonávala v Kyjeve a čo všetko sa musela naučiť? Ako jej v terajšom zamestnaní pomohla jej vlastná migračná skúsenosť? 

Podcast Migračný kompas, ktorý sa venuje migrácii a príbehom utečencov, vám prináša občianske združenie Liga za ľudské práva.

Moderuje:

Sofia Martinková, členka mediálnej iniciatívy Svet medzi riadkami

čo je to „Migračný kompas“?

Podcast z dielne Ligy za ľudské práva, občianskeho združenia, ktoré podporuje utečencov a iných cudzincov žijúcich na Slovensku. 

čo je cieľom podcastu?

Podcast Ligy za ľudské práva Migračný kompas sa venuje témam ľudských práv, migrácie, integrácie cudzincov a azylu. Jeho cieľom je priblížiť tieto témy odborne aj ľudsky, priniesť osobné príbehy a priame výpovede ľudí, ktorí sú v migračnej situácii, alebo odborníkov a odborníčok, ktorí sa téme venujú profesionálne.

Táto epizóda podcastu vznikla v rámci projektu SalamSK - Bojujeme proti islamofóbii a podporujeme obete nenávistných trestných činov na Slovensku. Projekt je podporený z prostriedkov Európskej únie, v rámci programu Práva, Rovnosť a Občianstvo (2014 - 2020) a vládou Spojených štátov amerických v rámci grantovej schémy Small Grants Program. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite