Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František: Pápeži, ktorí odstúpili, sú pokorní

.michal Oláh .spoločnosť

Pápež František vo svojom nedeľnom príhovore opakovane hovorí o možnosti odstúpenia z funkcie pre zhoršený zdravotný stav, ak by mu bránil vo vedení 1,3 miliardovej katolíckej cirkvi.

Pápež František: Pápeži, ktorí odstúpili, sú pokorní SITA/AP Photo/Riccardo De Luca

v najnovšom príhovore ocenil pokoru jedného z mála pápežov v histórii, ktorý namiesto doživotného pontifikátu dobrovoľne opustil svoj úrad. Františkove vyjadrenia nadväzujú na jeho krátku návštevu sedemdesiattisícového mestečka v strednom Taliansku L'Aquila, ktoré je miestom posledného odpočinku stredovekého pápeža Celestína V. Ten v roku 1294 odstúpil z funkcie pápeža už po piatich mesiacoch, aby sa vrátil k pustovníckemu životu a utiahol sa do ústrania. Jeho gesto ocenil František slovami: “Tým, že sa Celestín vzdal moci, ukázal silu, ktorá pochádza z pokory.”

Čo je na Bergogliovej návšteve hrobu svojho stredovekého predchodcu zaujímavé? Emeritný pápež Benedikt XVI. bol po Celestínovi V. prvým pontifikom,  ktorý sa v roku 2013, približne po  00 rokoch, dobrovoľne vzdal svojho úradu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite