Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Göllnerová-Gwerková: Možnosť byť demokratmi

.jaroslava Vydrová .spoločnosť .osobnosť

Banská Štiavnica je miesto, kam sa chodí za oddychom, kultúrou, inšpiráciou. No môžeme prijať aj iné pozvanie, ktorým začína svoju umeleckú reportážnu knihu Tichý pobyt Anna Grusková: od Alžbety Göllnerovej-Gwerkovej.

Göllnerová-Gwerková: Možnosť byť demokratmi SLOVENSKÉ BANSKÉ MÚZEUM Alžbeta Göllnerová-Gwerková: Demokracia neznamená len užívať volebného práva a slobodne prejavovať svoju nespokojnosť.

hungaristka, prekladateľka, literárna vedkyňa, historička, intelektuálka, popravená za podporu Slovenského národného povstania, strávila posledné roky ako stredoškolská učiteľka v Banskej Štiavnici po boku manžela, maliara Edmunda Gwerka. Jej život aj dielo v poslednom čase vzbudili odbornú aj širšiu kultúrnu odozvu, a tak sa dnes môžeme k Alžbete Göllnerovej-Gwerkovej priblížiť z viacerých strán, ktoré nám ponúkajú rôzne žánrové spracovania jej odkazu a recepciu jej osobnosti.

Vzniklo aj niekoľko umeleckých projektov inšpirovaných jej životom.

V osobno-reportážnej knihe Anny Gruskovej Tichý pobyt na ulici Gwerkovej-Göllnerovej (Literárna bašta, 2022) sa spolu s autorkou prejdeme po Banskej Štiavnici, oddýchneme si v zákutiach, sledujeme postavy na dobových fotografiách. Zároveň vnímame intelektuálne stimuly a angažované pôsobenie Alžbety Göllnerovej-Gwerkovej. Doslova prebývame na jej ulici, kde Grusková aj žila, keď knihu písala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite