Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chinín nad zlato: Liečba malárie v historických súvislostiach

.martin Miko .spoločnosť .veda

O malárii a jej zákernostiach sme si písali minulý týždeň. Našťastie, na infekciu, ktorá kosila ľudí ako nejaká pandémia, našlo ľudstvo liek pomerne skoro. Príbeh liečby malárie je veľkou a nesmierne významnou kapitolou z dejín zdravotníctva.

Chinín nad zlato: Liečba malárie v historických súvislostiach UNIVERSAL HISTORY/GETTY IMAGES Zber kôry chinínovníka v lesoch juhoamerického Ekvádoru na rytine z 19. storočia.

ľudstvo sa pliagy malárie zbavilo relatívne skoro. Chinín bol odskúšaný a testovaný oveľa skôr, ako prelomový liek na väčšinu ďalších infekcií sužujúcich ľudstvo. A preto je jeho príbeh možno ešte zvláštnejší, než zabudnutá miska v laboratóriu sira Alexandra Fleminga. 

Príbeh chinínu sa podľa kroník začína niekedy v polovici 17. storočia, keď sa tento naozaj úspešný malarický liek dostal do Európy. Reklamu tu naisto získal z historických okolností v Novom svete okolo roku 1638, keď manželka španielskeho miestodržiteľa v Peru, grófa zo španielskeho Chinchónu, ochorela v Lime na maláriu. Bola už v pokročilom štádiu ochorenia, a napriek zaužívanej liečbe pijavicami sa stav chorej dramaticky zhoršoval. Nakoniec gróf pristúpil na radu istého lekára dvora k starodávnej indiánskej liečbe horúčky podrveným práškom z kôry stromu quina (stromu nakoniec vedecky pomenovaného podľa miesta narodenia peruánskeho miestokráľa ako „cinchona“, teda chinínovník). A stal sa zázrak, už pomaly oplakávaná stratená manželka sa začala rýchlo zotavovať, až sa napokon celkom vyliečila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite