Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Ako biť rozum históriou

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Nie je to prvýkrát, čo sa ústavné princípy liberálnej demokracie stávajú predmetom radikálnych pochybností. V 20. storočí museli demokracie čeliť náporu ideologických hnutí, ktoré dnes môžu vyzerať skompromitovane a smiešne, no v istých chvíľach mali hypnotický vplyv. A to nielen na masy, ale aj na elity a špeciálne na intelektuálov.

Esej: Ako biť rozum históriou THOMAS KRONSTEINER/GETTY IMAGES Ak svoj pohľad na svet stotožníte s pohľadom Putina a Lavrova, hneď uvidíte, ako fakty do seba krásne zapadajú.

aj mnohé dnes populárne ideologické trendy, heslá a symboly budú možno s odstupom niekoľkých ďalších desaťročí vyzerať neuveriteľne hlúpo. Opakujem však: možno! Nemožno vylúčiť ani to, že dovtedy úplne osprostieme. A aj dočasné pomätenia mávajú následky, ktoré nemožno napraviť.

história ako kladivo

Keď sa pozrieme bližšie na rôzne odnože ideologických hnutí z krajnej ľavice aj krajnej pravice, objavíme isté opakujúce sa vzorce. Na tomto mieste sa zameriam špeciálne na jeden prvok, ktorý by sa dal zhrnúť aj pod názov „historicizmus“. Ide o isté schémy nazerania na doterajšie dejiny, ktoré relativizujú všetky idey, presvedčenia, autority aj inštitúcie ako „historicky podmienené“, niekedy však vedú aj k určitým predpovediam o budúcnosti. Na to nadväzuje predstava, že budúcnosť patrí tomu, kto dejiny a ich skryté zákony správne pochopil, kto stojí na ich „správnej strane“ a kto koná v súlade s týmto poznaním. Ideologické predstavy vykazujúce podobné zmýšľanie môžu byť „pokrokárske“ aj „reakčné“, môžu vychádzať z predstavy skvelej budúcnosti aj idealizovanej minulosti, no ich stúpenci budú o sebe vždy tvrdiť, že stoja na tej správnej strane vývoja.

Fašizmus a nacionálny socializmus sú známe svojím odvolávaním sa na predkov, na minulosť,  na „kultúru“ ako antitézy k rozumu aj návody, ako dejiny poprieť a radikálne prepísať. Máme tu však aj pokusy o radikálne revízie, ktoré môžeme v duchu doterajších jazykových konvencií nazvať „ľavicové“; symboly a kľúčové slová, heslá a zaklínadlá môžu byť odlišné, no základné vzorce sú tu prítomné, hoci vo svojich vlastných „farbách“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite