Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Vzbury, reštarty, revolúcie…

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Pohľad na tých vyše 30 rokov, ktoré uplynuli od pádu komunistických režimov v našich končinách, môže ukázať isté zmeny nálad a striedanie trendov v nazeraní na náš údel. Optimizmus 90. rokov je preč. Krízy a úzkosť z budúcnosti menia pohľad na etablovaný politický systém. A nielen to.

Esej: Vzbury, reštarty, revolúcie… DAVID TURNLEY/CORBIS/VCG /GETTY IMAGES November 1989. Vtedy sme odmietli komunistický režim. Čo je však predmetom našej nespokojnosti dnes?

ak ste napríklad ako ja strávili na univerzite šestnásť rokov výučbou (tobôž o takých veciach ako otázka legitimity politických systémov, ideológie alebo totalitné režimy), mohli by ste premeny čias sledovať aj na správaní a myslení študentov. Politický systém má vždy za sebou isté spoločenské, kultúrne, morálne, ekonomické pomery; skrátka, všetko, čo sa týka vzťahov medzi ľuďmi, inštitúciami a presvedčeniami, o ktoré sa „systém“ opiera. Keď sa tieto presvedčenia dostanú do krízy, existujúci poriadok je ohrozený. Ak sa existujúci poriadok prestáva vnímať ako legitímny, môže to mať vážne príčiny – a ešte vážnejšie následky.

Spoločnosť, ktorá „zlyhala“ (ktorá sa začne vnímať ako od základu nespravodlivá či absurdne usporiadaná), je súčasťou širšieho sveta, ktorý prestal dávať čitateľný zmysel. V takýchto situáciách počúvame o neudržateľnosti daného stavu a do našej reči prenikajú množiace sa narážky o potrebe radikálnych reštartov, resetov, konci doterajších pomerov, o tom, že už nikdy nič nebude ako doteraz, hoci nový stav, ktorý by mal nastať, nevieme opísať. No i keď je každá nová situácia v dejinách unikátna, náš dnešný stav sa pri pohľade do minulosti predsa len v niečom nejaví až taký neznámy.

kinetická energia

V každom prípade: keď začne vo vzduchu lietať slovo „revolúcia“ (implicitne či explicitne), je to dôvod na zvýšenú ostražitosť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite