Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Covid-19 mám v paži

.norbert Žilka .spoločnosť .veda

S príchodom letných dovoleniek sa opäť prebúdza nezáujem o covid-19. Omikron stratil mediálnu silu svojich predchodcov. Podarí sa mu na jeseň prilákať pozornosť médií a politikov? A môže ešte očkovanie výrazne zasiahnuť do jeho plánov?

Covid-19 mám v paži HORACIO VILLALOBOS/CORBIS/GETTY IMAGES 9. júl 2022 Lisabon, Portugalsko: Cestovný ruch na medzinárodnom letisku Humberto Delgado. Ľudia po dvoch rokoch pandémie majú znovu chuť cestovať a veria, že éra lockdownov a rôznych reštrikcií je už definitívne minulosťou.

veda nikdy nespí

Cestovanie je opäť možné. A to aj napriek narastajúcemu počtu covid pozitívnych jedincov. Vírus je krotký a zabíja skôr výnimočne. Ľudia ho už majú v paži. A nie v pľúcach. Všetky pravidlá razom prestali fungovať. Občas v nejakej dovolenkovej destinácii naďabíte na kostrbaté obmedzenia, ktoré však aj tak nikto nedodržiava. 

Aj napriek klesajúcemu záujmu vedci naďalej hľadajú nezodpovedané otázky týkajúce sa vírusu SARS-CoV-2. Zaujíma nás, odkiaľ pochádzajú všetky nebezpečné varianty. Kde sa zrodili a za akých podmienok. Počas pandémie sme mali podozrenie, že inkubátorom nových mutácií mohli byť pacienti s poruchami imunity.

Nové výskumy však naznačujú, že to nemusí byť tak. Sledovanie pacientov s rakovinou krvi, transplantáciou orgánov, HIV vírusom či autoimunitnými ochoreniami viedlo k celkom prekvapivým výsledkom. Spomínaní pacienti poskytujú vírusu pomerne dlhý čas na bezproblémové množenie. Vďaka tomu sa vírus mení a prispôsobuje sa svojej novej domovine. Medzi novými mutáciami sa však neobjavili tie, ktoré mu dávajú výhodu rýchleho prenosu.

Vírusová premena v dýchacích cestách pacientov s imunologickými ochoreniami je podobná, ale nie identická v porovnaní s tou, ktorú absolvovali nebezpečné varianty. Obmedzená prevádzka imunitného systému mení vírus odlišným spôsobom, ako je to v prípade ľudí s optimálne nastavenou imunitou. Kto je potom zodpovedný za vznik nových variantov? To je pre milovníkov konšpiračných teórií lahôdka, ktorej sa nedá odolať.

príliš dlhý covid

U niektorých infikovaných jedincov trvajú príznaky viazané na covid-19 až priveľmi dlho. Paleta príznakov je naozaj rozmanitá, vírus má potenciál prenikať do rôznych orgánov. V ostatnom čase sa hľadáčik vedcov zameral na črevo, ktoré môže poskytovať azyl pred vírusom prenasledovaným imunitou. 

Približne u 50 percent pacientov nachádzame vírusovú RNA v stolici týždeň po infekcii a u 4 percent z nich aj po siedmich mesiacoch, teda v čase, keď už vírus nie je prítomný v dýchacích cestách. V mnohých prípadoch je tento nález sprevádzaný bolesťami brucha, nevoľnosťou alebo zvracaním.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite