Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: Vodné dielo alebo vodný zločin?

.juraj Petrovič .spoločnosť .fenomén

Keď sa 16. júna 1965 pretrhla dunajská hrádza pri Patinciach, hladina Dunaja vystúpila až na 917 centimetrov. V tom čase sa už dva roky pracovalo na vodnom diele, ktoré malo byť najväčším na Dunaji – prečerpávacej elektrárni Gabčíkovo – Nagymaros. Dva hlavné účely, ktoré malo spĺňať, boli ochrana pred povodňami a výroba elektriny.

Juraj Petrovič: Vodné dielo alebo vodný zločin? ŠTEFAN PETRÁŠ/VTEDY/TASR 22. október 1980: Pracovníci na pravom výkopovom krídle Vodnej elektrárne Gabčíkovo-Nagymaros.

povodne sprevádzali a sprevádzajú všetky rieky, od Nílu až po severské a sibírske rieky. Veľké dažde, alebo náhle topenie snehu spôsobovali pravidelné povodne aj na Dunaji. Keď sa prejdeme po historickom centre Bratislavy, môžeme na niektorých domoch a miestach vidieť povodňové značky – čiary ukazujúce výšku hladiny počas povodne v roku, ktorý je pod čiarou napísaný.

Zrejme najväčšou povodňou v dejinách Bratislavy bola povodeň z roku 1516, ktorej výška hladiny bola vyznačená na pilieri Vydrickej brány. 

Druhou najväčšou povodňou v Bratislave za posledných 500 rokov bola asi takzvaná „dušičková povodeň“ z roku 1787.

Iným druhom povodní boli ľadové povodne. Tie vyvolával nahromadený ľad v Dunaji, ktorý bránil prietoku vody, a tak zapríčinil vzdutie hladiny. 

Ochranu pred povodňami mali predstavovať hrádze, spočiatku len nesúvislé násypy, ktoré sa na Dunaji začali stavať už v 13. storočí. Okrem Bratislavy mali chrániť aj Žitný ostrov. Hrádze boli náchylné na pretrhnutie, medzi rokmi 1876 a 1965 sa síce navyšovali až päťkrát, pri skutočne veľkej vode sa však pretrhli a umožnili rýchle a zničujúce zaplavenie územia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite