Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František nariadil zverejnenie prosieb o pomoc Židov z obdobia 2. sv. vojny

.michal Oláh .spoločnosť

Vatikánsky Historický archív v uplynulých dňoch zverejnil online dvetisícsedemsto dokumentov so žiadosťami o pomoc súvisiacich s prenasledovaním židovskej komunity v období pontifikátu pápeža Pia XII., ktorému bolo časťou odbornej a dotknutej verejnosti vyčítané prílišné „ticho“ počas deportácií európskych Židov do koncentračných táborov.

Pápež František nariadil zverejnenie prosieb o pomoc Židov z obdobia 2. sv. vojny SITA/AP Photo

súčasná hlava katolíckej cirkvi nariadila v júni zverejnenie stosedemdesiatich archívnych zväzkov s názvom „Židia“ na webovej stránke Štátneho sekretariátu, Sekcie pre vzťahy so štátmi a medzinárodnými organizáciami. Svätá stolica tým prvý krát sprístupnila online širokej verejnosti až sedemdesiat percent všetkých žiadostí o pomoc adresovaných pápežovi po vypuknutí nacistického a fašistického besnenia. Zvyšných tridsať percent má byť zverejnených v najbližších mesiacoch. 

Sprístupnenie dokumentov obnovilo diskusiu o historickej úlohe „vojnového“ pápeža Pia XII., ktorá doposiaľ vyvoláva kontroverzné reakcie. Časť historikov a dotknutých pamätníkov z tohto obdobia hovorí o uprednostnení vlastných záujmov Vatikánu v Nemecku a Taliansku, ako aj alibistickej diplomacii Svätej stolice na úkor zásadnejších vyjadrení v prospech prenasledovanej židovskej komunity. Obhajcovia Pia XII. naopak hovoria o skrytej diplomacii za účelom záchrany čo najväčšieho počtu Židov a obmedzenej možnosti vatikánskej diplomacie lobovať v prospech židovskej komunity v období nemeckej fašistickej a nacistickej diktatúry. 

Pápež Pius XII., ktorý sa ujal pontifikátu v marci 1939, teda len šesť mesiacov predtým, ako Európu zachvátila druhá svetová vojna, sa podľa kritikov zdráhal verejne odsúdiť nacistické zverstvá, aby si neznepriatelil Adolfa Hitlera či talianskeho fašistického diktátora Benita Mussoliniho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite