Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Opičie kiahne vyrážajú na svetové turné

.norbert Žilka .spoločnosť .veda

A je to tu! Ešte nevyprchal strach z covidu-19 a už sa o slovo hlási ďalšia vírusová infekcia. Opičie kiahne chytili cestovateľskú horúčku. Mnohé krajiny hlásia prvé prípady. Čaká nás ďalšia nočná mora?

Opičie kiahne vyrážajú na svetové turné JEPAYONA DELITA/FUTURE PUBLISHING/GETTY IMAGES 15. máj 2019 Tangerang, Indonézia: Meranie teploty kvôli detekcii vírusu opičích kiahní u cestujúcich na medzinárodnom letisku Soekarno-Hatta.

malá rošáda

30. marca 2022 sme sa z médií dozvedeli, že „najpravdepodobnejší budúci vývoj pandémie (covid-19) podľa WHO je, že závažnosť ochorenia časom ustúpi v dôsledku väčšej miery imunity. V prípade najhoršieho scenára sa objaví virulentnejší a vysoko nákazlivý variant“. Ak by predpoveď počasia mala rovnakú výpovednú hodnotu, naše deti by chodili do škôlky v krátkom tričku a otepľovačkách, s letnou šiltovkou a v zimných čižmách.

O tom, ktorá časť predpovede bude napokon pravdivá, sa pravdepodobne dozvieme až na jeseň. Návrat covidu-19 je pre nás rovnaká hrozba ako zmŕtvychvstanie pandemického ministra zdravotníctva. Obaja ničivou silou môžu zasiahnuť náš krehký zdravotnícky systém. Ale do toho času nás možno bude zamestnávať iný člen vírusovej mafie, vírus opičích kiahní.

Kiahne sú naším starým známym, poznáme sa už milióny rokov. Sprevádzali nás na rôznych bojiskách, prepisovali dejiny podľa ľubovôle, a devastovali ľudskú populáciu s nemilosrdnou dôslednosťou. Vírus opičích kiahní je vzdialený príbuzný klasických kiahní. Svoj názov získal len vďaka infikovaným opiciam, ktoré boli dovezené do Dánska v roku 1958. U ľudí bol 

 prvýkrát pozorovaný v roku 1970 u 9-ročného chlapca z Konga.

vedci varujú, ale nestrašia

Vírus kiahní patrí do skupiny DNA vírusov (podobne ako herpesvírusy), takže jeho povaha je odlišná od SARS-CoV-2, ktorý si svoj genetický arzenál balí do RNA. Vírus opičích kiahní je oveľa menej efektívny, pokiaľ ide o samotný prenos. Šíri sa prostredníctvom telesných tekutín, najčastejšie slín. Zdrojom infekcie sú aj pľuzgiere na koži, ktoré obsahujú vysoké počty akcieschopných vírusov. 

„Azda najväčšou hrozbou šíriacej sa infekcie je jej tichá podoba bez viditeľných príznakov.“

Inkubačná doba vírusu môže dosiahnuť až tri týždne. Prvé príznaky sú nešpecifické, podobné chrípke, neskôr dochádza ku zväčšeniu uzlín a objaveniu sa kožných vyrážok na tvári, tele a končatinách. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite