Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Praví fašisti, hláste sa!

.tomáš Zálešák .názory

Nech už to s Putinom a jeho režimom dopadne akokoľvek, isté je že nám tu zanecháva lekcie, ktoré volajú po reflexii. Vojna na Ukrajine je síce právom v centre našej pozornosti, tvorí však len časť širšieho konfliktu prebiehajúceho dlhšie a vo viacerých rovinách.

Tomáš Zálešák

to, že sa vojna na ukrajinskom fronte vymkla z pôvodného ruského plánu, ešte nie je pre nás dôvodom na oslavy konečného víťazstva nad „nepriateľmi slobody“, ani nad ideologickými pokušeniami, ktorým môžeme podľahnúť my sami. Vojna slov, ideí, hesiel, psychologického pôsobenia, propagandy a kontrapropagandy pokračuje. A pokračovala by, aj keby k otvorenej vojne na Ukrajine nebolo došlo. Rusko, konieckoncov, nie je jediný „bad guy“ v tomto širšie uchopiteľnom globálnom konflikte, ktorý má svoje klasické aj novodobé, ozbrojené aj „hybridné“ podoby.

všade samý fašista

Odrazím sa tu len od malého výrezu z celkového kontextu javov a celého problému – od ruského propagandistického nadužívania slov ako „fašizmus“, „fašisti“, „nacisti“, „denacifikácia“ a pod. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite