Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Buddies suplujú štát, ratujú školu a Ukrajincov

.lucia Páchniková .spoločnosť

Keď neprišla pomoc zhora, prišla z vnútra. Školy si opäť v situácii, v ktorej sa ocitli, pomôžu celkom samy. Do pomoci pre ukrajinských žiakov a študentov „zapriahnu“ vlastných rovesníkov z radov domácich.

Buddies suplujú štát, ratujú školu a Ukrajincov SITA/Martin Medňanský

ak si tu nový a nevieš, čo, kde a ako, obráť sa na svojho „Buddyho“ - neformálneho kamoša, ktorý tu je pre teba. Tak by sa v skratke dala zhrnúť myšlienka rovesníckej pomoci, ku ktorej sa už rozhodli pristúpiť viaceré školy na Slovensku, v ktorých sa v súčasnosti integrujú ukrajinské deti. 

nebude to ľahké, ale Buddy pomôže

Školy k tomuto kroku prinútila aktuálna situácia a dianie na Ukrajine, keď v dôsledku ruskej agresie opustili domovinu státisíce ľudí a prišli aj na Slovensko. Do našich škôl tak nastúpili deti utečencov a zapájajú sa do výchovno-vzdelávacieho procesu spolu s ostatnými deťmi. Vzhľadom na jazykovú bariéru či traumu, ktorú si ukrajinské deti prinášajú, psychické vypätie, ale i následky ďalších životných okolností, proces začlenenia do nového priestoru a medzi nových ľudí nemusí byť pre ne vôbec jednoduchý. No ani pre všetky ostatné zúčastnené strany. 

Buddy – v preklade parťák, kamoš či rovesník, je jedna z najlepších foriem pomoci, ktorá sa v súčasnosti Ukrajincom v školách môže dostať. Pomocná ruka neformálneho kamaráta z radov „skúsených domácich“, ktorý sa do akcie pustí bez toho, aby ho do toho niekto nútil, je v skutočnosti to, čo Ukrajinci teraz potrebujú zrejme najviac. 

„Buddy, je skúsenejší študent, ktorý má v škole či meste lepšiu orientáciu, celkovo lepšie pozná prostredie, okolie aj ľudí a môže pomôcť novému študentovi. “

Buddy je skrátka človek, s ktorým všetko v nepoznanom prostredí a medzi neznámymi ľuďmi dokážu noví spolužiaci zvládnuť oveľa jednoduchšie. Pomôže im s odstránením jazykovej bariéry či orientáciou v škole alebo meste, prípadne pomôže pochopiť „manažment“ bežného dňa a voľného času, vďaka čomu prichádzajúci žiaci získajú aj väčší pocit istoty a prijatia do kolektívu. Koniec koncov Buddy je aj akýmsi mentorom a koučom, ktorý nikdy nesúdi, nevnucuje názory a nemení filozofiu človeka či jeho vierovyznanie, čo v konečnom dôsledku vedie aj k lepšej psychickej pohode, a v neposlednom rade aj k oveľa lepším výsledkom v škole a živote. Podpíše sa to aj na psychiku mladých Ukrajincov do budúcna. 

„školiteľ“, mentor aj sprievodca 

Dokonca už existujú aj presné návody, rady či tipy, ako sa stať pre nových ukrajinských spolužiakov dobrým Buddym. Štátny pedagogický ústav v spolupráci so Žiackym poradným orgánom vypracovali pre školy kompletný program s názvom BUDDY. Program pripravili aj spolu s metodikou, ako na to. Tento program rovesníckej pomoci je určený pre všetky základné aj stredné školy na Slovensku bez ohľadu na ich študijné zameranie, ktoré sa v súčasnosti chcú pričiniť o rýchlejšiu a lepšiu integráciu žiakov a študentov z Ukrajiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite