Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nechcený darček ku Dňu Zeme. Planéta je viac ako ukrajinské deti

.lucia Páchniková .spoločnosť

Environmentálna výchova je v niektorých školách na Slovensku viac ako 20 rokov. Rezort školstva ju teraz nariaďuje ako novinku povinne pre všetkých. Jediný racionálny dôvod, prečo niečo také oznamuje v čase, keď sú školy vysilené pandémiou a nevedia, čo s ukrajinskými deťmi, je zrejme len Deň Zeme.

Nechcený darček ku Dňu Zeme. Planéta je viac ako ukrajinské deti SITA/ÚRAD VLÁDY SR

byť aktívnym občanom v súčasnosti znamená byť na strane enviromentalistov. A aby Slováci boli „zeleným národom“ aj v budúcnosti, treba na to pripravovať aj vyrastajúce generácie. Ideálne už od veľmi mladého veku a povinne v škole. Aspoň také sú (zdá sa) myšlienkové pochody rezortu školstva, ktorý sa po finančných príspevkoch na učebnice cudzích jazykov, ktoré nedávno avizoval ako fantastickú novinku, ktorou leda tak poriadne nahneval všetkých pandémiou a vojnou vysilených pedagógov, pustil do environmentálneho vzdelávania detí v školách.

darček, voliči či záznam vo výkaze

Je zaujímavé, že niečo také ako environemntálnu výchovu, ktorá v slovenských školách už roky funguje celkom dobre aj bez toho, aby to niekto výchovno-vzdelávacím inštitúciám nariaďoval zhora, ministerstvo školstva rieši práve v období, keď školy majú iné problémy, dokonca oveľa väčšie a akútnejšie. Napríklad nevedia, čo s ukrajinskými deťmi. Jediným racionálnym vysvetlením, prečo rezort školstva oznámil túto správu, je zrejme len Deň Zeme (22. apríla).

Možno aj preto táto informácia o povinnom envirovyučovaní na prvé počutie neznie ako dobrá správa, ktorá človeka poteší, pretože ide o fajn nápad, ktorý vylepší školstvo a deti sa naučia niečo zmysluplné. Skôr to zaváňa ako nechcený darček ku spomínanému sviatku, respektíve aj populizmom, ktorý má zrejme osloviť masu moderných a environmentálne zmýšľajúcich ľudí (rozumej budúcich voličov). Prípadne má ukázať, že rezort školstva vo viac ako dva roky trvajúcom období, keď školy a učiteľov nechal doslova utopiť sa vo vlastných problémoch a v hľadaní riešení s tým, že im drží palce, vykázal aspoň nejakú činnosť.

„Rezort školstva dal zelenú tomu, čo sa tu už roky zelená. “

Dôvodom, prečo ministerstvo školstva otvorilo túto tému práve teraz, je vraj zhoršujúci sa stav životného prostredia, globálne otepľovanie či čoraz menšie zásoby neobnoviteľných zdrojov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite