Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Financovanie vybavenia pre armádu – nová výzva pre crowdfunding

.róbert Chovanculiak .spoločnosť .politika

V marci 2014 spustili proruskí separatisti na východe Ukrajiny boj o autonómiu. Ukrajinský minister vnútra 9. apríla vyhlásil, že do 48 hodín bude boj potlačený dohodou alebo silou. O 20 dní neskôr separatisti obsadili aj druhý región a dodnes kontrolujú veľkú časť Donbasu.

Financovanie vybavenia pre armádu – nová výzva pre crowdfunding FOTO SEFA KARACAN/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 27. marec 2022 Tryohizbenka, Ukrajina: Zbrane ukrajinskej armády privážajú do Luhanskej oblasti.

ich agresia prekvapila nielen ministra vnútra, ale aj celú ukrajinskú armádu. Nielenže boli dovtedajšie výdavky na obranu krajiny nízke, ale veľkú časť z nich zhltla korupcia. Velitelia bežne využívali vojakov na rekonštrukciu svojich bytov a domov. Ukrajinská armáda trpela nedostatkom výzbroje, techniky a vybavenia. Jeden ukrajinský generál v tom čase označil armádu za „totálne zničenú a demoralizovanú“ a 75 percent jej vybavenia za „zastarané a pokazené“. 

Na začiatku konfliktu boli vojaci posielaní do bojov len s puškou a sami si museli zháňať uniformy, nepriestrelné vesty či zimné oblečenie. Piati mladí Ukrajinci sa rozhodli svojej krajine pomôcť. Nenarukovali do armády, ale založili crowdfundingovú platformu People’s Project.com s cieľom urýchlene vyzbierať prostriedky na novú výzbroj pre vojakov na východnom fronte. 

„Ukrajinský štátny inštitút uvádza, že predovšetkým v úvode bojov bola obrana Ukrajiny zabezpečená najmä vďaka dobrovoľným jednotkám a finančným príspevkom obyvateľov. “

V krátkom čase sa na platforme uskutočnilo mnoho zbierok, pomocou ktorých obyčajní ľudia financovali všetko od nových uniforiem, nepriestrelných viest a špeciálnych okuliarov cez výzbroj pre snajperov a špeciálne komando až po obrnenie vozidiel, bunkre, poľnú nemocnicu, vojenský dron alebo zdravotnú starostlivosť pre ranených vojakov. Platforma je stále aktívna a príspevky na nej sa zvyknú pohybovať v rozmedzí od jedného do 2 000 eur. 

Od začiatku bojov do konca roku 2018 sa podarilo vyzbierať viac ako tri milióny eur. V porovnaní s celkovým rozpočtom na obranu Ukrajiny (cca dve miliardy eur v roku 2015) sa môže zdať, že ide o drobné. Ale efektívnosť využitia týchto prostriedkov v čase, keď to bolo najviac potrebné, reálne pomohla ukrajinským vojakom na fronte. Ukrajinský štátny inštitút vydal štúdiu, v ktorej uvádza, že predovšetkým v úvode bojov bola obrana Ukrajiny zabezpečená najmä vďaka dobrovoľným jednotkám a finančným príspevkom obyvateľov. 

decentralizovaná pomoc

Dnes sú crowdfundingové projekty na podporu ukrajinskej armády rozdelené do troch veľkých kategórií: vojenské, zdravotnícke a sociálne. Hlavný rozdiel medzi bežnými platformami a ukrajinskou platformou People’s Project.com je v rozsahu ich pôsobenia. Cieľom platformy People’s Project.com je poskytovať verejné statky pre celú Ukrajinu, ktorá má rozlohu 603 628 km2 a 45,5 milióna obyvateľov. 

Bežné platformy sa zameriavajú skôr na lokálne projekty v rámci mesta alebo regiónu. Ukrajinská platforma preto čelila špecifickým výzvam, ktoré musela v rámci svojej činnosti reflektovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite