Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako Sovieti anektovali 13 slovenských obcí

.samuel Szabo .spoločnosť .téma

Medzi lepšie utajené časti histórie Slovenska patrí to, ako Sovietsky zväz v roku 1945 anektoval trinásť obcí na juhovýchode Slovenska. Celkovo išlo o územie s rozlohou 141 km2 – čiže ide o pomerne znateľnú územnú stratu.

Ako Sovieti anektovali 13 slovenských obcí PHOTO12/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Oslava prvého traktora konštruktéra Putilova v štýle ruského komunistického umenia.

informácie o tejto téme sú veľmi málo dostupné, a to aj v odbornej literatúre. Tá túto udalosť buď úplne prehliada, alebo hovorí o „výmene území medzi Československom a Sovietskym zväzom“ bez ďalších detailov. Po roku 1945 sa o tejto udalosti príliš nehovorilo, a priamo na ňu doplatili iba miestni ľudia, na ktorých vtedy aj tak nikto nebral ohľad.

zmanipulované referendá

Medzibodrožie je región, ktorého časť leží na juhovýchode Slovenska, a je ohraničené Tisou, Bodrogom a Latoricou. Na pár miestach sa Tisa s Latoricou k sebe približujú a vznikajú tam napoly súvislé mokrade. Niekde v tomto neprístupnom kraji viedla v rámci prvej Československej republiky hranica medzi Slovenskom a Podkarpatskou Rusou, a kopírovala tok Latorice alebo mŕtvych ramien na okolí. Za prvej republiky však táto hranica bola iba formálna – Podkarpatská Rus nikdy nedostala ozajstnú autonómiu.

V roku 1945 Sovietsky zväz pomocou zmanipulovaných petícií a referend anektoval Podkarpatskú Rus od Československa v mene zjednotenia Ukrajincov – Rusínov nepovažovali na Ukrajine za samostatnú národnosť, ale len ukrajinské nárečie, a preto rusínčina nebola na Ukrajine uznaná ako úradný jazyk ani po jej osamostatnení v roku 1990. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite