Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako Sovieti anektovali 13 slovenských obcí

.samuel Szabo .spoločnosť .téma

Medzi lepšie utajené časti histórie Slovenska patrí to, ako Sovietsky zväz v roku 1945 anektoval trinásť obcí na juhovýchode Slovenska. Celkovo išlo o územie s rozlohou 141 km2 – čiže ide o pomerne znateľnú územnú stratu.

Ako Sovieti anektovali 13 slovenských obcí PHOTO12/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Oslava prvého traktora konštruktéra Putilova v štýle ruského komunistického umenia.

informácie o tejto téme sú veľmi málo dostupné, a to aj v odbornej literatúre. Tá túto udalosť buď úplne prehliada, alebo hovorí o „výmene území medzi Československom a Sovietskym zväzom“ bez ďalších detailov. Po roku 1945 sa o tejto udalosti príliš nehovorilo, a priamo na ňu doplatili iba miestni ľudia, na ktorých vtedy aj tak nikto nebral ohľad.

zmanipulované referendá

Medzibodrožie je región, ktorého časť leží na juhovýchode Slovenska, a je ohraničené Tisou, Bodrogom a Latoricou. Na pár miestach sa Tisa s Latoricou k sebe približujú a vznikajú tam napoly súvislé mokrade. Niekde v tomto neprístupnom kraji viedla v rámci prvej Československej republiky hranica medzi Slovenskom a Podkarpatskou Rusou, a kopírovala tok Latorice alebo mŕtvych ramien na okolí. Za prvej republiky však táto hranica bola iba formálna – Podkarpatská Rus nikdy nedostala ozajstnú autonómiu.

V roku 1945 Sovietsky zväz pomocou zmanipulovaných petícií a referend anektoval Podkarpatskú Rus od Československa v mene zjednotenia Ukrajincov – Rusínov nepovažovali na Ukrajine za samostatnú národnosť, ale len ukrajinské nárečie, a preto rusínčina nebola na Ukrajine uznaná ako úradný jazyk ani po jej osamostatnení v roku 1990. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite