Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Zálešák: Rusko – hlavolam a naše temné zrkadlo

.tomáš Zálešák .spoločnosť .téma

Otázka o tom, ako správne „čítať“ ruské správanie, nie je na Západe nová. A predsa sa vždy takou zdá, keď Rusko zase sklame očakávania, výpočty či nádeje. Je to čudné, pretože to vyzerá, že história sa opakuje nielen v kontinuite istých vzorcov správania Ruska, ale aj v typických západných omyloch v ich vnímaní.

Tomáš Zálešák: Rusko – hlavolam a naše temné zrkadlo UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES 8. máj 2016 Moskva, Rusko: Tri bombardéry Tupolev Tu-95MS ruských vzdušných síl letia vo formácii nad pamätníkom Robotnica a kolchozka počas vojenskej prehliadky na Deň víťazstva.

dnešná vojna Ruska proti Ukrajine vzbudila komentáre hovoriace o prekvapení, šoku, sklamaní, potrebe zmeniť postoje aj o tom, že strašidlo studenej vojny sa vracia. Ak je dnešné ruské konfrontačné správanie vnímané na Západe ako dôvod na prehodnotenie doterajších východísk, môže to spätne vypovedať o zložitých a dlhodobo pestovaných sebaklamoch, pravdaže, s prispením tradičného ruského umenia v zavádzaní. 

V podobných okamihoch je prospešné opätovne si pripomenúť niektoré skúsenosti a fakty. Mali by sme prihliadnuť nielen na skúsenosť studenej vojny (tej niekdajšej), ale aj hlbšie do histórie – tej ruskej a tej západnej, pretože bez poznania seba, tzn. aj svojich omylov, nebudeme vedieť dostatočne prečítať správanie oponenta. Poznamenávam, že pod „Západom“ tu budem rozumieť aj Slovensko s príslušnými kvalifikáciami či hendikepmi. Západné mispercepcie sú preto aj naše, hoci v detailoch sa môžu líšiť. 

útek do iracionality

Ruský básnik a diplomat z 19. storočia Fjodor I. Ťuťčev sa príznačne, a nie jediný, vyjadril o Rusku ako o niečom tak zvláštnom a vymykajúcom sa bežným mieram posudzovania, že ho nemožno postihnúť rozumom: „len veriť v Rus, len to ti zostáva“. Je zrejmé, že tu nejde len o problém pre západné vnímanie, ale aj pre samotných Rusov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite