Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Falošní Putinovi hrdinovia. Keď sa populizmus obráti proti diktátorovi

.adam Sipos .spoločnosť .téma

Nie je to tak dávno, čo Vladimír Putin označil rozpad Sovietskeho zväzu za najväčšiu geopolitickú katastrofu. Dnes by sme tieto slová nemali brať na ľahkú váhu, hoci anexiu Krymu sme svojho času ako Západ odflákli.

Falošní Putinovi hrdinovia. Keď sa populizmus obráti proti diktátorovi FOTO KREMLIN PRESS OFFICE/GETTY IMAGES 30. október 2019 Budapešť, Maďarsko: Vladimír Putin a Viktor Orbán na spoločnej tlačovej konferencii. Vtedy by ešte nik nebol predpokladal, že Orbán sa napokon od Putinovej agresie – hoci nerád – dištancuje.

sankcie neboli účinné a silné natoľko, aby sme Kremľu odkázali, že ďalšia invázia a agresia nebude pre Rusko výhodná a bez dopadov. Predpovedať dnes budúcnosť vývoja konfliktu na Ukrajine je ako veštiť z krištáľovej gule, ktorá je navyše pokazená. Niektoré veci sa však predsa udiali. A neboli zanedbateľné. 

prekvapenie Orbána

Zaujímavý obrat vidíme v krajinách, ktoré sa doteraz bratríčkovali s Putinovým režimom. 

Maďarský premiér Viktor Orbán si bol s Moskvou veľmi blízky a jeho návštevy Putina mu často vytýkali aj európski lídri. Len pár dní pred inváziou na Ukrajinu sa Viktor Orbán stretol v Kremli s Putinom, ale dodnes nevieme, o čom presne diskutovali a k čomu to viedlo. Pravdepodobne sa Orbán zaujímal o zásoby plynu pre Maďarsko.

Napriek tomu dnes Maďarsko prekvapivo stojí za Európskou úniou a hoci Budapešť nechce cez svoju krajinu voziť zbrane ďalej na východ, Maďarsko odsúdilo kroky Vladimíra Putina na Ukrajine. Dokázali to na pôde OSN a podporili aj zavedenie rozsiahlych sankcií. Dôvody (z ktorých sa môžeme len tešiť) hľadajme v čírom populizme, na aký sme u Orbána zvyknutí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite