Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko a nová forma vojny

.isabela Klvaňová .spoločnosť .politika

Minulý pondelok sme videli Vladimíra Putina, ako si v televíznom prejave privlastňuje časť Ukrajiny, aby tam v utorok poslal už dlho na hraniciach pripravené tanky. Súčasťou Putinovho prelúdia súčasného konfliktu bol nedávny kybernetický útok, ktorý odstavil počítačové siete ukrajinskej vlády. Vitajte v hybridnom vojnovom konflikte 21. storočia.

Rusko a nová forma vojny JEFF J. MITCHELL/GETTY IMAGES 20. február 2014 Kyjev, Ukrajina: Protivládne demonštrácie na Námestí nezávislosti. Kybernetické zbrane, ktoré Rusko použilo na zasahovanie do amerických prezidentských volieb v roku 2016, boli vytvorené a testované dva roky predtým na Majdane.

už pár desaťročí sú digitálne technológie súčasťou bežného života. Počítače vytvárajú nehmotné siete údajov, ktoré udržujú náš hmotný svet v pohybe. Kto má k týmto údajom prístup, disponuje novou mocou. Hekeri sa od počiatku internetu nabúravajú do systémov bánk, vlád aj individuálnych používateľov internetu a sociálnych sietí. Netrvalo dlho a vlády a tajné služby začali hekovanie využívať na presadzovanie svojich záujmov. 

neviditeľný 

História kybernetických zbraní sa začína Stuxnetom – malvérom, ktorý v roku 2005 vytvorili americké a izraelské spravodajské služby. Tento počítačový vírus narušil iránsky jadrový program: dostal sa do jeho siete, prevzal kontrolu a roztočil centrifúgy jadrových reaktorov tak rýchlo, že vybuchli.  Vtedy sa pojem kybernetické zbrane spomínal len v sci-fi a najtajnejších správach tajných služieb. Stuxnet bol navrhnutý tak, aby sa nedal objaviť a zachytiť. Keď sa centrifúgy vymkli spod kontroly a vybuchli, počítače nevykazovali anomálie a iránski vedci sa len zmätene prizerali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite