Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

(Odomykáme) Štefan Hríb: Prečo sme Ukrajina

.štefan Hríb .názory .editorial

Táto vojna sa nezačala včera a nedeje sa niekde vedľa. Táto vojna sa začala v hlave ruského prezidenta už dávno a zahŕňa aj nás v strednej Európe. Putin chce vrátiť Rusku rolu pána, a Ukrajina aj my máme byť jeho poddaní.

Štefan Hríb

je už piatková noc. Do poslednej chvíle som čakal s týmto textom, pretože celý priestor tohto editoriálu som ráno sľúbil človeku, ktorý cez facebokový post zorganizoval v roku 2013 ten Majdan, kde sa Ukrajinci aj ťažkými civilnými obeťami prihlásili k Európskej únii.

Volá sa Mustafa Nayyem. Srdečne sa mi ráno poďakoval za to, ako sa mladí ľudia na Slovensku tichým pochodom prihlásili k solidarite s Ukrajinou, aj za vlajky jeho krajiny na našich budovách, a opýtal sa ma na deadline.  Dohodli sme sa a odvtedy neodpovedá. Predpokladám, že je v centre Kyjeva, ktorý práve čelí pokusu o obsadenie a likvidáciu vedenia Ukrajiny.

Neviem, či ešte žije. Keď bol v roku 2018 hosťom Pod lampou priamo na Majdane a spolu s priateľmi hovorili o svojich predstavách, boli to presne tie predstavy, aké mali mladí ľudia v Československu v novembri 1989. Hovoril o slobode, ukrajinské snahy nazval revolúciou dôstojnosti, v hlase mal odhodlanie a nádej ako vystrihnuté z našich námestí.

Dnes je Kyjev – a v ňom aj Mustafa – napadnutý ruskými fašistami. Nie je to preto, že by slobodná Ukrajina a jej ambície ohrozovali ruskú bezpečnosť. Je to preto, že slobodná Ukrajina ohrozuje ruský sen o nadvláde nad svojím okolím. Rusko už nemá ani len ideológiu. Má len hrubú silu, ktorou potrebuje šíriť strach a znovu zväčšovať svoje územie, inak stráca zmysel svojej existencie.

Rusko potrebuje pokoriť Ukrajinu, aby sa nadýchlo na ďalšie pokorenia. Pobaltie aj my v strednej Európe sme prví poruke. Preto je dnešný útok na Ukrajinu aj útokom na nás.

Pobaltie, stredná Európa, a teda aj Slovensko, sú našťastie súčasťou Aliancie slobody, ktorej členovia si navzájom ručia za svoju bezpečnosť. Ale ak Rusko poníži a zotročí Ukrajinu, jeho sen o návrate k totalitnej sláve sa tým neskončí, ale posilní. Napokon, samo o tom otvorene hovorí. Lebo návrat pred rok 1997 znamená pokus o zotročenie stredoeurópskych národov. Bude to výzva, pred akou stála Aliancia len počas kubánskej jadrovej krízy. Hádam sme príliš nezmäkli.

Kyjev a Ukrajina dnes čelia agresii otrokára. Mustafa, ak žiješ, nie si v tom sám. Sme v tom osudovo spolu. Aj my sme Ukrajina.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite