Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž: Smrť v Osadnom

.michal Oláh .spoločnosť .reportáž

V 1 298 zariadeniach sociálnych služieb na Slovensku žije 51 000 ľudí: 1 percento z celkovej populácie. Verejná ochrankyňa práv od roku 2019 upozorňuje na slabé protipožiarne opatrenia až v 80 percentách takýchto zariadení. Smrť v Osadnom nie je preto prekvapivou tragédiou.

Reportáž: Smrť v Osadnom BORIS NÉMETH Obyvateľ CSS Zátišie v Osadnom, kde 21. decembra 2021 prepukol požiar, ktorý si doposiaľ vyžiadal päť obetí.

dokonca ani ojedinelou. Pri menších požiaroch zahynulo v sociálnych zariadeniach na Slovensku len v posledných piatich rokoch niekoľko ľudí. Požiar Centra sociálnych služieb Zátišie v Osadnom šokoval 21. decembra 2021 okrem smrti doposiaľ piatich mentálne postihnutých obyvateľov (jeden je stále v ohrození života) aj svojou smutnou dohrou. Päť dní po tragédii spáchal samovraždu jeho 54-ročný riaditeľ Ján Šrenkel. Pracoval v ňom 18 rokov a podľa slov kolegov a klientov mu obetoval všetok čas, energiu a lásku. Manželke a deťom zanechal dva listy na rozlúčku: Prijal zodpovednosť za smrť ľudí, ktorú nespôsobil. Pripísal si vinu za celú spoločnosť, ktorá odsúva „neproduktívnych“ ľudí na perifériu: do starých budov s peknou fasádou.

bol na seba veľmi tvrdý

Za 29-ročnou dcérou riaditeľa Zuzanou Burik Šrenkelovou prichádzame do zariadenia sociálnych služieb pre deti v Snine, ktorého právnou súčasťou je aj neďaleké zariadenie v Osadnom. Ich zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj. Zuzana tu pracuje ako špeciálna pedagogička. „Mamin list som nečítala, nechcela som. Viem len, že ju poprosil o odpustenie a vyznal jej lásku. Nám deťom napísal, že máme žiť svoj život tak, aby sme nikdy nezabúdali milovať. Mal to premyslené. Z listu bolo cítiť, že profesionálna česť a svedomie mu ďalej žiť nedovolia. Bol na seba veľmi tvrdý,“ hovorí so slzami v očiach.

Pred pár hodinami priviezli rodine urnu s otcovými pozostatkami. Pochovať ho chcú čo najskôr. „V noci nespal, mal zrazu taký zvláštny vyrovnaný úsmev, za pár dní veľmi zostarol, akoby rezignoval, a potom si vzal život,“ opisuje dcéra posledné otcove dni. Príčinu požiaru si určiť netrúfa, no oheň zrejme vznikol na matraci jedného z klientov, ktorý sa dostal k zapaľovaču alebo zápalkám a zrejme nešťastnou náhodou posteľ v noci podpálil. O elektrický skrat zrejme nešlo. Zástrčky boli v izbách podľa slov dočasne poverenej riaditeľky Centra Zátišie Agáty Kováčovej kvôli bezpečnosti vždy vypnuté. Požiar nespôsobila ani cigareta či vianočná svieca. Žiaden z desiatky klientov ubytovaných v priestoroch vzniku požiaru nefajčil, ani prístup k otvorenému ohňu nemali. Príčina požiaru zostáva tak až do ukončenia vyšetrovania neznámou.

nevieme, prečo neušli

Na priečelí 84-ročnej budovy sociálneho zariadenia veje medzi slovenskou, európskou a obecnou zástavou čierna vlajka. Tri týždne po požiari už zvonka jeho stopy takmer nevidno. Partia robotníkov vynáša do troch vyhorených izieb cement. Spolu s poverenou riaditeľkou Agátou nás v Osadnom víta zdravotná sestra Zuzana Oravcová. Po 35 rokoch služby patrí medzi najstarších zamestnancov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite