Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štedrý večer Daniela Pastirčáka: Chcem, aby si bol

.daniel Pastirčák .spoločnosť

Milovaní milujme sa navzájom, lebo láska je z Boha a každý kto miluje, narodil sa z Boha a pozná Boha. Kto nemiluje nepoznal Boha, lebo Boh je láska.

Štedrý večer Daniela Pastirčáka: Chcem, aby si bol

chcel by som vám Vianoce predložiť ako otázku. Akú otázku? Pre vieru kresťana sú Vianoce znamením nádeje: vianočný Boh prišiel pre všetkých. Dá sa tomu veriť? Naozaj prišiel pre všetkých? Prišiel aj pre bezdomovcov, pre cudzincov, pre imigrantov, i pre starých ľudí na sklonku života. Videli ste fotografie z Jemenu, Malawi či z Haity? I v tejto chvíli  tam umierajú na kosť vychudnuté deti. Ich mamičky sa na to iba bezmocne pozerajú, lebo nemajú jedlo, ktorými by svojim deťom zachránili holý život. Kde je Boh? Prečo neprichádza? 

Ešte že nesneží a nemrzne. Takmer každé Vianoce v Bratislave zamrznú nejakí bezdomovci. Kde je Boh? Prečo neprichádza? Koľko rodín, žien i detí, je dnes večer na úteku z vojnou rozvráteného domova. Budú spať v stanoch kdesi na hraniciach Poľska. Emigrovali do cudziny ako Jozef, Mária a Ježiš, aby si zachránili život. V tých cudzích krajinách sa čoraz častejšie stretávajú iba so zabuchnutými dverami, s nedôverou a nepriateľstvom. Kde je Boh? Prečo neprichádza? 

Skúste niekedy navštíviť domov seniorov. Na Vianoce tam majú i oni vyzdobený stromček. Sedia pri ňom vo veľkej hale s jedným televízorom. Ticho tu sedia staručké babky, staručkí dedkovia. Nepozerajú na televízor. Smutnými očami hľadia kamsi do diaľky, na miznúce tiene života, ktorý sa im minul. Aký bude ich štedrý večer. Odchovali svoje deti, i vnúčatá, zostarli, zoslabli, už pre nikoho nie sú potrební. Spomenie si na nich niekto? Aspoň jeden jediný človek? Alebo zastanú ponorení do čierneho smútku svojej samoty, kým si ich odtiaľ navždy nevezme smrť? Kde je Boh? Opustil ich? Prečo neprichádza? 

Kde si Bože? Ako k nám prichádzaš? Boh je láska. Učil nás apoštol Ján: ak sa milujeme navzájom, Boh zostáva v nás a my v ňom. Inak medzi nás Boh neprichádza iba takto: ako láska. Kristus sa za nás modlil týmito slovami: Otče daj, aby láska ktorou si ma miloval bola v nich a ja aby som bol v nich.  Boh sa nám zjavuje v láske, ktorou milujeme Krista? Ako ťa máme milovať Kriste? Kristus nám na tú otázku už dávno odpovedal: bol som hladný, dali ste mi jesť, prišiel som ako cudzinec a prichýlili ste ma, bol som nahý a zaodeli ste ma, bol som chorý a navštívili ste ma, bol som vo väzení a prišli ste za mnou. Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.

„Osamelých ľudí sa Boh ujíma cez náš záujem, našu iniciatívu, našu blízkosť.  Iba takto, nie inak je Boh medzi nami. “

Boh je láska, prichádza tam kde sa milujeme. Milovať, znamená - chcem aby si bol. Učil nás svätý Augustín. Ako ste na tom? Máte aspoň jedného človeka, ktorý chce aby ste boli? Aké je to byť človekom, ktorého nik nechce? Taký človek akoby ani neexistoval, je  uvrhnutý do chladu a tmy nepreniknuteľnej samoty. Naozaj osamelý je človek na ktorého nik nemyslí. Nemá nikoho, kto by mu povedal – chcem aby si bol. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite