Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anketa odborníkov na zdravotníctvo: Štát chce zriadiť vlastnú distribučku liekov – správne rozhodnutie alebo krok vedľa?

.šimon Jeseňák .spoločnosť

Štát chce zriadiť liekovú distribučku napriek neexistujúcemu problému pri dodávkach liekov. V Programovom vyhlásení vlády je okrem iných skvostov i nápad, aby štát zvážil zriadenie štátnej distribučnej spoločnosti na dodávku liekov a zdravotníckych pomôcok. Ak niečo v slovenskom zdravotníctve funguje takmer bez problémov, tak je to práve distribúcia liekov. Potrebujeme teda ďalšiu štátnu firmu, ktorá má riešiť fiktívny problém? Odpovedajú zdravotnícki experti.

Anketa odborníkov na zdravotníctvo: Štát chce zriadiť vlastnú distribučku liekov – správne rozhodnutie alebo krok vedľa? Boris Németh Rudolf Zajac
  1. Myslíte si, že je vhodné, aby štát vytvoril takúto spoločnosť?
  2. Trpíme na Slovensku akýmkoľvek problémom v oblasti distribúcie liekov?
  3. Aké intencie vidíte za týmto zámerom?

rudolf Zajacbývalý minister zdravotníctva SR

Pokiaľ štát chce vlastniť štátnu distribučnú spoločnosť, nič mu nebráni, aby  ju mal.

Nie je jasné, akú má motiváciu na jej založenie, pretože distribúcia liekov doteraz fungovala dobre a štát má veľa mechanizmov, ktoré aj doteraz využíval na reguláciu trhu s liekmi. Stačí spomenúť kategorizáciu liekov alebo stanovenie marží.

Ak vznikne štátna akciová spoločnosť, pokiaľ bude v čestnej hospodárskej súťaži,  nech sa páči. Problémom je, že mi chýba motivácia, na čo ju potrebuje. A štátne podniky spravidla nefungujú.

Pokiaľ štát plánuje – tak ako „svoje nemocnice a svoju poisťovňu“ –  aj tento podnik večne oddlžovať z našich peňazí, tak je to problém.

Som pamätník a zažil som štátnu distribučnú spoločnosť, volala sa MEDIKA, nemali žiadny tovar, ale magistry farmácie obsluhovali jašterky (vysokozdvižné vozíky).

Sledujem s obavami, ako sa táto vláda snaží dostať pred rok 1989 a mať tu iba štátne zdravotníctvo.

matej ŠtepianskyPR špecialista zo zdravotnej poisťovne Dôvera

Matej ŠtepianskyArchív Mateja ŠtepianskehoMatej Štepiansky

Zriaďovanie štátnej distribučnej spoločnosti je nezmyselným mrhaním síl na niečo, čo na Slovensku vôbec nie je potrebné a nerieši to žiadny z existujúcich problémov v zdravotníctve (tých máme dosť, ale nie práve distribúciu liekov). Navyše ide o ďalšie zo série opatrení, ktoré smerujú k zvyšovaniu roly štátu, a bude viesť iba k zhoršovaniu slovenského zdravotníctva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite