Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Predseda Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ: Štát nemá podnikať. Ani v zdravotníctve

.šimon Jeseňák .rozhovory

Štátne nemocnice sú notoricky v strate. Štátna poisťovňa VšZP je v strate takmer každý rok a dotujeme ju z peňazí všetkých poistencov. Jasne a už dekády sa ukazuje, že štát je mizerný vlastník v zdravotníctve nevynímajúc. V rezorte zdravotníctva máme mnoho problémov, no distribúcia liekov medzi nimi rozhodne nie je. Napriek tomu štát chce zriadiť svoju vlastnú spoločnosť pre distribúciu liekov. To, či je to dobrý nápad, hodnotí v rozhovore predseda Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Predseda Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ: Štát nemá podnikať. Ani v zdravotníctve BORIS NÉMETH

sektor zdravotníctva na Slovensku nesporne trpí mnohými problémami. Svetlou výnimkou je distribúcia liekov, na ktorú sme za posledné roky nepočuli takmer žiadne sťažnosti. Napriek tomu sa v Programovom vyhlásení vlády vo verzii I i II objavila idea vytvorenia štátnej distribúcie liekov. Táto idea naberá reálne kontúry, keďže návrh koncepcie zriadenia štátnej distribučnej spoločnosti na dodávanie liekov, zdravotníckeho materiálu a zdravotníckych pomôcok v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky sa už objavil v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Potrebujeme vytvoriť štátnu distribúciu liekov? 

Najjednoduchšia odpoveď je nie, keďže ju reálne nepotrebujeme. Som presvedčený, že štát nemá podnikať. V ničom. Štát má vytvárať dobré a vhodné podnikateľské prostredie. Viem si dokonca predstaviť omnoho uvoľnenejší trh v zdravotníctve. Čo sa týka distribúcie liekov, tak tá funguje tak špičkovo, že nie je rozdiel medzi vyspelými krajinami a Slovenskom. Lekárne na Slovensku sú v závislosti od svojej lokality zásobované 3-4x za deň a i v tých najvzdialenejších lekárňach na Slovensku je distribúcia liekov zabezpečená minimálne raz za deň a to i vtedy, ak si lekáreň objedná lieky len za niekoľko desiatok eur.  Keď som si pozrel dôvodovú správu o zámere vytvoriť štátnu distribučnú sieť liekov, tak štát vyčíta distribučným firmám, že ich služby sú predražené kvôli logistike. 

V konečnom dôsledku však i predkladaná dôvodová správa priznáva, že distribučné firmy operujú s maržou na úrovni 3 %. Chcem vidieť štátnu firmu, ktorá by niečo podobné dokázala a konkurovala by v trhovom prostredí súčasným distribučným firmám. Ak by sme od ziskovej marže očistili sortiment, ktorý nie je regulovaný, teda výživové doplnky či kozmetické prípravky, tak by bol zisk distribučných firiem do 1 %. Ak si štát myslí, že distribúciu liekov dokáže zabezpečiť efektívnejšie a lacnejšie, tak nech sa páči, no budú to vyhodené desiatky miliónov eur na vyriešenie neexistujúceho problému. 

prečo chce teda štát riešiť tento neexistujúci problém? V zdravotníctve máme viac než dostatok problémov, ktoré si zasluhujú pozornosť. 

Je to pre štát zjavne lákavé.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite