Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

9 rizík možného zlyhania stratifikácie

.vladimír Dvorový .spoločnosť .spoločnosť

Reforma sa stáva politickým nástrojom a vďačnou náplňou predvolebných vyhlásení. Patrí sa byť len na jednej strane – buď nekriticky za alebo militantne proti.

9 rizík možného zlyhania stratifikácie MARTIN BAUMANN/TASR 11. november 2021 Bratislava: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a premiér Eduard Heger, ktorý na schôdzi vyzval NR SR na podporu reformy nemocníc.

skúsme sa však pozrieť, aké sú riziká reformy pri jej implementácii a aké môžu byť príčiny možného zlyhania optimalizácie siete nemocníc. 

riziko 1: Pacient na to raz príde

Skutočným motívom reformy nie je ani tak niečo reformovať, ako skôr zachrániť. Táto záchranná iniciatíva sa skrýva za plán obnovy a emotívne vydieranie miliardovou sumou, ktorú by sme si mohli na zdravotníctvo požičať. Ide však o záchranu, nie o rozvoj. Veľmi pravdepodobne teda neprispeje k tomu, že budeme žiť dlhšie alebo zdravšie. Je, naopak, možné, že pomerne dlho po otrasoch spôsobených realizáciou reformy bude dostupnosť zdravotnej starostlivosti komplikovanejšia a pacienti budú musieť doplácať výrazne vyššie sumy z vlastného vrecka na to, aby dostali aspoň základnú starostlivosť. Neudeje sa to tak či tak? Mám na mysli, že ak nezvýšime zdroje cez štátny rozpočet a nezadefinujeme nárok pacienta, tak budú pacienti platiť tak či tak. Rozdiel však bude v tom, či budú platby transparentné alebo sa stanú súčasťou šedej alebo čiernej ekonomiky.

riziko 2: Aj dobre mienená lož má krátke nohy

Aj najvyšší politici aj úradníci z MZ hovoria o tom, že žiadna nemocnica nebude zrušená. Malo by dôjsť len k ich transformácii. Táto rétorika pochádza od zdravotníckych manažérov z Českej republiky a z Rakúska, ktorí v deväťdesiatych rokoch optimalizovali prehustené siete nemocníc a skutočne im vyšla taktika ponechať na priečelí budovy názov nemocnica, aj keď prevádzku vnútri dávno zmenili na polikliniku a rehabilitáciu. Bolo to však pred 25 rokmi a týkalo sa to veľmi malých, prevažne mestských nemocníc. Problém našej optimalizácie je, že len málo občanov v regiónoch uverí tomu, že sa dá takto zrušiť, ale nezrušiť okresná nemocnica so 130-tisícovým spádom.

riziko 3: Prijímač niekedy nerozumie vysielaču

Komunikácia tímu z Ministerstva zdravotníctva na zástupcov nemocníc je predmetom otázok aj politikov. Ministerský tím považuje úlohu za splnenú – stretli sa tvárou v tvár so všetkými nemocnicami na pôde ministerstva.  Druhá strana však očakávala, že ministerský tím príde do každej nemocnice a uvidí a bude sa zaujímať a diskutovať na mieste.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite