Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej Tomáša Zálešáka: Blbá nálada na konci dejín

.tomáš Zálešák .spoločnosť .téma

Požiadali ma, aby som napísal o špekuláciách o „konci dejín“ a sporoch okolo nich. Váhal som, lebo len nedávno som sa tu zmieňoval o apokalyptických proroctvách a ich ideologických deriváciách. Našťastie, téma má oveľa viac zaujímavých zákutí, než môže jeden článok vyčerpať. Navyše: isté nové udalosti nám opakovane nedovoľujú na ňu zabudnúť.

Esej Tomáša Zálešáka: Blbá nálada na konci dejín A. HAŠČÁK/TASR 14. november 1977 Košice: Manifestácia pracujúcich v rámci osláv 60. výročia Veľkej októbrovej revolúcie.

sú tu aj ďalšie dôvody, aby sme jej venovali novú pozornosť. Nielen ten, že rôzne „zaručené predpovede nadchádzajúceho konca“ sú pre niekoho predmetom zábavy, zimomriavok, zdrojom obáv či očakávaní. Sú nebezpečné, najmä ak si ich osvoja ideologické hnutia. Bližší pohľad ukáže, že určité ich prvky, deriváty či mutácie tvoria súčasť jadra moderných ideológií toho druhu, aký v 20. storočí zabil spodným odhadom 80 miliónov ľudí (aj to iba ak by sme brali do úvahy len ideologicky motivovanú genocídu a nie iné straty, ktoré s tým súvisia).

pokrok alebo návrat?

Zhodou okolností sme u nás v novembri dostali dve symbolicky sa prekrývajúce výročia: 7. november, pripomínajúci začiatok komunistického experimentu so skokom za hranice doterajších dejín, a 17. november – výročie rozchodu s týmto pokusom a návratu, takpovediac, „späť do dejín“, do nedokonalého, no slobodného života. Rozchod však nebol úplný a tiež ho od začiatku sprevádzali prežívajúce ilúzie o skoku do nového sveta, v ktorom môžeme naše staré problémy jednoducho škrtnúť.

Prelom tisícročí so svojou symbolickou, hoci z vecného hľadiska bezvýznamnou a poverčivou numerológiou dodal podobným špekuláciám novú motiváciu. Svetová finančná a hospodárska kríza na konci prvej dekády túto tendenciu ešte posilnila. A dnes, keď máme pandémiu a ako jej následok novú hospodársku krízu, hoci ešte nedozneli následky tej predchádzajúcej, sa aj rôzne proroctvá konca a nových zázračných začiatkov naďalej vyvíjajú. Nezdá sa, že by slabli. Zároveň vidieť náznaky oživenia ideologických hnutí, o ktorých sa donedávna mnohí domnievali, že patria do uzavretého kontajnera odpadkov 20. storočia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite