Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Globálny pokles protilátok

.norbert Žilka .spoločnosť .spoločnosť

Rovnako ako domáca ekonomika, aj protilátky proti SARS-CoV-2 majú tendenciu upadať v čase. Prvolezci, ktorí sa dali zaočkovať na začiatku roka, sa pýtajú, či ich vakcína stále chráni, a vrhajú sa na tretiu dávku. Je možné, aby čaro vakcíny časom vyprchalo?

Globálny pokles protilátok CHRISTOPHER FURLONG/GETTY IMAGES 26. február 2021 Lichfield, Veľká Británia: Zdravotná sestra ako členka vakcinačného tímu proti covid-19 v katedrále. Kostol bol jedným z mnohých neobvyklých miest, ktoré boli upravené pre potreby vakcinácie.

vakcíny nie sú antibiotiká

V súčasnosti je takmer stovka vakcín proti covid-19 v procese klinického testovania, 25 z nich to dotiahlo až do záverečnej tretej fázy a niekoľko vybraných kandidátov už stihlo získať povolenie od regulačných orgánov. Je to pekná vizitka pre jeden-jediný RNA vírus, ktorý nás tu straší už druhú jeseň. Mnohé iné patogény také „šťastie“ nemali, zapadli prachom nezáujmu.

Víťazom v súťaži o najlepšieho producenta protilátok sa jednoznačne stali mRNA vakcíny, hoci ešte pred pár rokmi by na ne stavil len geneticky modifikovaný optimista. Vakcíny sú mimoriadne efektívne aj v zraniteľnej populácii. Naše výsledky z monitorovania slovenskej populácie ukazujú, že vakcíny dokázali prelomiť imunosenescenciu (starnutie imunitného systému) a zároveň efektívne stimulujú imunitnú odpoveď u detí s poruchami imunity.

Karamelizovanou čerešňou na torte víťazov je silný efekt na bunkovú imunitu, ktorá nás chráni pred hospitalizáciou. Na prvý pohľad sa zdá, že vakcíny ukázali svoju silu a zatlačili vírus do kúta. Ale v nemocniciach sa začínajú objavovať aj ľudia, ktorí prešli kompletnou vakcináciou. A to vyvoláva škodoradosť u odporcov očkovania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite