Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo nám prinesie druhá jeseň s covidom?

.norbert Žilka .spoločnosť

Jeseň sa stáva symbolom prebúdzajúcej sa sily covid-19. Vznikajú obavy, či sa neradostný scenár po roku opäť nezopakuje. Vírus medzičasom vytiahol jarnú a neskôr letnú kolekciu svojho bielkovinového šatu. Imunológovia hlásia: Houston máme problém! Jasnovidci šípia blížiaci sa koniec pandémie. Karty sú rozdané, víťaz zatiaľ nie je známy.

Čo nám prinesie druhá jeseň s covidom? BORIS NÉMETH Na jeseň sa pandémia vráti v plnej sile. Kým minulý rok sme na ňu boli nepripravení, hrozivý scenár sa nemusí opäť naplniť. Kolektívny imunitný systém získal za posledný rok skúsenosti.

niečo sa zmenilo

Minulé leto sme žili sladký sen. Pandémia postupne utíchla a my sme mali tendenciu načúvať kritikom opatrení, aby sme otvorili krajinu dokorán. A potom prišla jeseň. Rýchle šírenie, zvyšujúce sa počty hospitalizovaných, narastajúci počet úmrtí. Pokiaľ sme vylaďovali terminológiu (úmrtie s covidom alebo na covid), krajina sa hermeticky začala zatvárať. Uplakané tlačové besedy ministra zdravotníctva boli len ďalším dôkazom beznádeje, v ktorej sme sa ocitli.

Za jeden rok sa, našťastie, veľa vecí zmenilo. Časť populácie prekonala infekciu, iní sa rozhodli ísť cestou preventívneho očkovania. Z hľadiska pripravenosti na nový variant SARS-CoV-2 dopadli najlepšie tí, ktorí sa rozhodli kombinovať oba prístupy. V ich prípade sme sledovali raketový nástup protilátkovej odpovede už po prvej dávke. Nemalá časť populácie je do istej miery pripravená na stretnutie s mierne obmeneným vírusom. Nielen z hľadiska imunitnej odpovede, ale aj z pohľadu mentálneho nastavenia. Ľahostajnosť sa zmenila na opatrnosť.

Dôležitým faktorom je aj zmena riadenia Ministerstva zdravotníctva SR. Nový minister už nemá strach z nepopulárnych rozhodnutí, nebojí sa vzoprieť nezmyselným politickým rozhodnutiam, načúva logickým argumentom. Vojenské velenie v čase pandémie je presne to, čo zdravotníctvo v časoch núdze potrebuje. A hoci nie všetky rozhodnutia sú v súlade s najnovšími vedeckými poznatkami, nové vedenie odmieta robiť patologické kompromisy, ktoré v minulosti roztáčali koleso nešťastia na plné obrátky.

zažeň starosti, pozri aká je krásna jeseň

Ako si v lete ustelieš, tak budeš počas jesene spať. Alebo ako si v lete ustrážiš cestovateľov, tak si to počas jesene môžeš dovoliť nechať krajinu otvorenú dokorán. Oproti minulému roku je cestovanie do zahraničia pod akou-takou kontrolou. Vypĺňanie formulárov nie je síce veľmi radostná aktivita, ale kontrola pohybu ľudí počas letných mesiacov je kľúčovým elementom v celej stratégií preventívnych opatrení.

Žiaľ, aj v tomto prípade môžeme doplatiť na laxný prístup kompetentných orgánov. Elektronický systém funguje v režime chvíľu slnečno, chvíľu zamračené. E-hranica má svoje lepšie a horšie dni, systém je občas náladový, niekedy jednoducho odmieta spolupracovať. Telefonická linka je štandardne preťažená a získať potrebné informácie si vyžaduje mytologickú trpezlivosť. Otázkou zostáva, koľko dovolenkárov to napokon vzdá a prekročí hranicu bez prihlásenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite