Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Varšavské povstanie: Kľúč k pochopeniu histórie Varšavy, Poľska aj Európy

.paweł Ukielski .spoločnosť .história

Dňa 1. augusta 1944 vo Varšave odbila Hodina „W”. Začalo sa Varšavské povstanie – jedna z najdôležitejších udalostí v histórii Poľska v 20. storočí.

Varšavské povstanie: Kľúč k pochopeniu histórie Varšavy, Poľska aj Európy UNIVERSAL HISTORY/GETTY IMAGES Skupina povstalcov bojujúcich proti fašistickej presile v uliciach Varšavy v lete roku 1944.

prvého augusta 1944 o 17.00 sa do boja s Nemcami postavilo 25 000 vojakov Krajinskej armády a iných jednotiek. Aj napriek nemeckej presile a nepriateľskej ľahostajnosti Sovietov zle vyzbrojení povstalci viac ako dva mesiace nezištne bojovali proti totalitnej vojnovej mašinérii nacistického Nemecka. Počas 63 dní bojov sa povstalcom podarilo dobyť veľké územia mesta a spôsobiť nepriateľovi vážne straty. Žiaľ, na základe rozhodnutia Stalina o pozastavení sovietskej ofenzívy na západ, a nedostatku akejkoľvek pomoci z východného brehu Visly poľské orgány boli nútené  podpísať „Dohodu o ukončení bojových činností vo Varšave“.

Počas týchto dvoch mesiacov bola Varšava slobodným Poľskom s legálnymi vládnymi orgánmi, verejnou  správou, armádou a so všetkými atribútmi samostatného štátu. Bol to moderný a demokratický štát – v extrémnych podmienkach ťažkého mestského boja boli vydané dve „Zbierky zákonov“, ktoré tvorili právny rámec pre národné civilné orgány a pripravovali systematické základy slobodného štátu po vojne. V povstaleckej Varšave bolo publikovaných viac ako 100 titulov novín všetkých politických smerov a kino „Palladium“ premietalo filmové kroniky dokumentujúce udalosti.

„Príklad Varšavského povstania  ukazuje, že na vojne sa zúčastnili tri strany, a nie, ako sa zvyčajne hovorí (najmä na Západe) – dve (dobro a zlo).“

Obyvatelia hlavného mesta privítali vypuknutie Povstania s nadšením – po piatich rokoch krutej okupácie bolo mesto slobodné. V uliciach sa objavili stovky bielo-červených vlajok a z reproduktorov sa ozývali poľské piesne. Varšavskí civilisti zložili mimoriadne náročnú skúšku – podporovali bojovníkov a mimoriadne disciplinovane organizovali aj život veľkého mesta – na sídliskách vznikali výbory, sociálne kuchyne a rozkvital kultúrny a náboženský život. Obyvateľov Varšavy z augusta a septembra 1944 možno určite nazvať občianskou spoločnosťou. V roku 1944 nikto v Poľsku nepovažoval Povstanie za miestnu udalosť – obyvatelia iných miest sa stotožňovali s bojovníkmi a poskytovali ďalekosiahlu pomoc obyvateľom Varšavy, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite