Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pandémia ustupuje. Pre pozostalých začína najhoršie obdobie života. Tri ženy hovoria o svojej strate

.michal Oláh .spoločnosť .spoločnosť

Pandémia na Slovensku výrazne ustupuje, pozostalí však stále bojujú so smútkom. Rodiny, ktorých covid-19 pripravil o najbližšieho človeka, hovoria o osamelosti a žiali. Smútková psychologička radí, ako stratu prekonať.

Pandémia ustupuje. Pre pozostalých začína najhoršie obdobie života. Tri ženy hovoria o svojej strate PAOLOGAETANO/GETTYIMAGES Milovaných zosnulých nie je možné úplne nahradiť. V smútiacom procese sa pre nich v našom živote vytvorí nové miesto najmä v spomienkach.

od vypuknutia pandémie si choroba u nás vyžiadala vyše 12-tisíc obetí. Hoci počty infikovaných a zomretých už teraz radikálne klesajú, následky pandémie si natrvalo ponesú blízki obetí. Ich bolesť je taká silná a čerstvá, že o nej mnohí nedokážu hovoriť ani po niekoľkých mesiacoch.

Päťdesiatdvaročná Adriana Prikrylová prišla v polovici apríla o svojho 58-ročného manžela Pavla – zomrel krátko po tom, čo sa infikoval novým koronavírusom. Pavol bol dlhoročný novinár. „Žiaľ, neviem o tom ešte rozprávať, moja strata je taká veľká, že sa s ňou neviem vyrovnať. Zatiaľ mi nepomáha nič, snažím sa to prekonať vierou...,“ opisuje pre .týždeň svoje pocity Adriana. O milovaného manžela prišla v čase, keď sa na Slovensku začali uvoľňovať opatrenia, a o to pôsobí jej strata tragickejšie. 

už nevládzem dýchať

Keďže onedlho dosiahneme hranicu dvoch miliónov zaočkovaných aspoň jednou dávkou vakcíny, máme dobré vyhliadky na potlačenie pandémie. Počet infikovaných, hospitalizovaných a zomretých ide dole, zvykáme si opäť sedieť v reštauráciách bez respirátorov. Len 49 pozitívne testovaných ľudí a 45 hospitalizovaných pacientov v polovici minulého týždňa znie veľmi povzbudivo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite