Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Z polonahej tanečnice národná hrdinka. Josephine Baker zažila chudobu, rasizmus aj rozprávkový luxus

.daniel Antoni .spoločnosť .osobnosť

Čierna Venuša, pobehlica aj národná hrdinka. Josephine Baker (1906 – 1975) mala mnoho prezývok a tvárí. Pri nohách jej ležala parížska smotánka a za prácu špiónky pre protinacistický odboj získala vojenské vyznamenania.

Z polonahej tanečnice národná hrdinka. Josephine Baker zažila chudobu, rasizmus aj rozprávkový luxus KEYSTONE ARCHIVES/HIP/TOPFOTO/PROFIMEDIA Rok 1932: Francúzsko-americká tanečnica, speváčka a herečka Josephine Baker. Bola vojnová hrdinka a aktívna bojovníčka za slobodu a rovnoprávnosť.

josephine bola krásna, talentovaná a odvážna. Vedela uchopiť príležitosť za pačesy. Súčasníci ju milovali, niektorí nenávideli, pre mnohým bola ikonou. Vo Francúzsku sa o nej práve opäť začalo hovoriť.

Petíciu pre prezidenta Emmanuela Macrona zatiaľ podpísalo vyše 30-tisíc ľudí, potrebných je 50-tisíc podpisov. Podľa nich si umelkyňa zaslúži byť pochovaná v parížskom Panteóne – mieste posledného odpočinku najvýznamnejších postáv modernej francúzskej histórie. 

Ako pre .týždeň vysvetlila G. Grenoville z Francúzskeho inštitútu, táto žena dobrovoľne bojovala za Francúzsko. „To si žiada uctiť jej odkaz.“ Jej meno nesú školy aj ulice.

Rok 1927: Josephine Baker vystupovala v banánovej sukienke v revue Un Vent de Folie v parížskom Folies Bergere.KEYSTONE ARCHIVES/HIP/TOPFOTO/PROFIMEDIARok 1927: Josephine Baker vystupovala v banánovej sukienke v revue Un Vent de Folie v parížskom Folies Bergere.

tanec ako únik z biedy a násilia

Freda Josephine McDonald sa narodila v chudobnej štvrti v St. Louis, Missouri a od ôsmich rokov pracovala. V detstve bola svedkom rasového násilia na uliciach, celá štvrť vyhorela. Malá Jo sledovala rodiaci sa džez a tancovať sa učila na ulici. 

Aby unikla biede, ako 13-ročná sa vydala – ale za násilníka. Josephine raz rozbila fľašu, aby sa mala čím brániť. Manžela už potom nikdy nevidela. 

Tanec bol pre ňu únikom i vykúpením. Ako čašníčka v klube občas tancom  zabávala hostí, miestne trio si všimlo jej talent a začala vystupovať po podnikoch. Prvýkrát v živote opustila St. Louis, keď išla na turné so skupinou The Dixie Steppers.

Vystupovali v druhoradých divadlách a všadeprítomná segregácia im komplikovala život. Problémom bolo aj ubytovať sa a na verejných fontánach bol nápis For whites only. Napriek ťažkostiam sa Jo učila tancovať a vystupovať. Zo súboru ju najskôr poslali domov, ale schovala sa do batožiny. Keď ju našli, uprosila ostatných, aby ju prijali. Neoľutovali: Jo vystupovala, maľovala kulisy, čistila topánky aj lepila plagáty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite