Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vakcína Sputnik je prístupná Slovákom. Je to dobré alebo zlé?

.daniel Antoni .spoločnosť .spoločnosť

Je to tu. Eskapáda expremiéra Igora Matoviča s dovozom ruskej vakcíny Sputnik V mieri k záveru. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dostal od vlády zelenú a záujemcovia sa budú môcť Sputnikom zaočkovať. Ako to už s nápadmi „kolportéra z Trnavy“ chodí, od hladkého priebehu to má ďaleko. 

Vakcína Sputnik je prístupná Slovákom. Je to dobré alebo zlé? PETER LAZAR/AFP/PROFIMEDIA 1. marec 2021 Košice: Premiér Igor Matovič a minister zdravotníc - tva Marek Krajčí vítajú na košickom letisku vakcínu Sputnik.

po šialenej vízii Matoviča, ako masovým očkovaním Sputnikom V zachráni Slovensko od pandémie, prišlo vytriezvenie. Vláda schválila neregistrovanú vakcínu takmer na poslednú chvíľu, lebo na konci leta uplynie expiračná doba. Bolo treba zložito „dokazovať“, že je v poriadku, lebo ruská strana nedodala potrebné dokumenty. Matovič sľúbil dva milióny dávok Sputnika V. V prvej fáze ich prišlo 200-tisíc a Matovič ich vítal na letisku takmer ako majstrov sveta v hokeji.

Žiadne dva milióny, Lengvarský použije iba týchto 200-tisíc dávok. Lebo viac nebude treba. Dodal ešte čosi: že on by sa Sputnikom zaočkovať nedal a neodporučil by to ani rodine. Na vláde však hlasoval za Sputnik a zrejme chce, aby sa aj vlk nažral, aj koza zostala celá. Teda aby sa kauza Sputnik V konečne uzavrela. Aj Matovič vyhlásil, že sa Sputnikom nebude očkovať, lebo ho v EÚ neuznávajú a on bude chodiť na pracovné cesty. K tomu len toľko, že naňho ako člena vlády sa vzťahuje výnimka. „V kontexte pracovnej vyťaženosti pána ministra financií je to úplne pochopiteľné,” komentoval Lengvarský v relácii TV Markíza Na telo.

veľa kriku pre nič

Nebezpečenstvo pre vedľajšie účinky nehrozí, ale je to aj slabina. Analytik Martin Smatana poukazuje na to, že nepoznáme efektivitu vakcíny: „Keďže nie je registrovaná, neexistuje ani centrálny zber vedľajších či nežiaducich účinkov a ako vidíme vo svete, vektorové vakcíny sú s nimi často asociované. Nevieme teda určiť, ktorý profil ľudí by bol pre Sputnik najvhodnejší a nechávame to na náhodu.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite