Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec pandémie sa blíži. Dôležité budú tri veci. Ak zlyháme, vírus nás potrestá

.daniel Antoni .spoločnosť .spoločnosť

Najhoršia vec na pandémii je ubíjajúca neistota. Nevieme, či sa naši blízki nakazia a či budú bez následkov. Nevieme, čo nové naša vláda vymyslí a nevieme, či vládne opatrenia zaberú. Každá pandémia sa však pominie a čo sa týka tej súčasnej, zdá sa, že sa končí.

Koniec pandémie sa blíži. Dôležité budú tri veci. Ak zlyháme, vírus nás potrestá MARKO ERD/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 26. apríl 2021 Bratislava: V rámci uvoľňovania opatrení sa otvorili terasy. Bratislavský kraj má najvyšší počet zaočkovaných ľudí.

s tvrdením, že koniec pandémie covid-19 je na dohľad, neprišla veštica s krištáľovou guľou, ale iniciatíva Dáta bez pátosu. „Už nemáme rozsiahle územia postihnuté výskytom vírusu s veľkým počtom infikovaných a hlavne symptomatických ľudí s problémami, ktoré ich dovedú do nemocníc. Vieme presne, kde sme boli a ako vysoké čísla môžu byť,” vysvetlil zakladateľ Dát bez pátosu Ivan Bosňák pre .týždeň.

Dáta bez pátosu združujú odborníkov na dátovú analytiku, krízový manažment a grafickú interpretáciu dát. Údaje získavajú z vládnych zdrojov, ako je  Github (Inštitút zdravotných analýz) a z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI.SK), a cieľom iniciatívy je poskytovať verejnosti pravdivé a zrozumiteľné informácie.

Koniec pandémie, o ktorom Dáta bez pátosu hovoria, vyplýva podľa ich zdôvodnenia z klesajúcich počtov nakazených. Niektoré okresy nehlásia dokonca žiadnych pozitívnych a jún 2021 by mal byť v podstate normálny mesiac. Už dnes sa život vo väčšine okresov vracia do normálu. Podľa dát je pozitivita z PCR testov okolo 3 percent. Dokonca sme medzi desiatimi krajinami v Európe s najrýchlejšie klesajúcimi číslami.

tri veci, ktoré musíme urobiť

Všetko je to o číslach. Podľa schváleného Pandemického plánu sa momentálne nachádzame v „medzipandemickom“ období. Máme denne len 5 percent z top počtu infikovaných, ktorý bol na začiatku januára. Vtedy 3 300, dnes pod 150 infikovaných denne. Za posledný týždeň klesáme tempom mínus 30 percent za 7 dní, čo je výrazný trend. Tento pokles trvá od začiatku marca už 12 týždňov.

„Sme na sklonku druhej vlny, ktorá trvala od septembra 9-10 mesiacov a bola nesmierne dlhá. Slovensko si prešlo tŕnistou cestou. Na jej konci máme 500 hospitalizovaných a do konca júna sa dostaneme na 200 až 300,” uviedol zakladateľ Dát bez pátosu Ivan Bosňák pre .týždeň. 

Otázka znie, čo s touto dobrou správou Slovensko urobí. Chybou by bolo zaspať na vavrínoch a najdôležitejšia bude príprava. Podľa Bosňáka budú potrebné tri veci. Prvou je dostatok PCR testov v počte 30- až 50-tisíc denne. Druhou dostatok vyškoleného a vybaveného personálu na trasovanie kontaktov pozitívnych. „Trasovanie je kritická aktivita, ktorá musí byť dotiahnutá do dokonalosti a musíme mať dostatočné zdroje, finančné, personálne, časové a aj priestorové. Trasovanie treba robiť hneď, rýchlo a dôsledne,” tvrdí Bosňák – napokon, nie po prvý raz. Tretia nevyhnutnosť bude organizácia efektívnej karantény, od kvalitnej právnej úpravy po dostatok peňazí na pandemickú PN a OČR. Najmä nesmú nastať také podmienky, aby ľudia nad karanténou váhali. „Karanténa musí byť prísna, dostatočne dlhá a pohodlná, s dostupnosťou testovania. Ak spravíme tieto tri veci dobre, tak budeme pripravení. Ak zlyháme, vírus nás potrestá,”zdôrazňuje Bosňák.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite