Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V psychiatrickej liečebni som dostával elektrošoky, povedal študent, ktorý trpí schizofréniou

.alžbeta Múcsková .spoločnosť

Mladému študentovi Samuelovi pred rokom a pol diagnostikovali schizofréniu. Odvtedy podstúpil dva pobyty v liečebniach, dennú skupinovú terapiu a liečbu elektrošokmi. Naďalej berie lieky, navštevuje psychiatričku a denne bojuje s touto chorobou a vedľajšími účinkami liekov.

V psychiatrickej liečebni som dostával elektrošoky, povedal študent, ktorý trpí schizofréniou SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko Ilustračná foto

schizofrénia je závažná duševná choroba, o ktorej však majú ľudia malý prehľad. Často sa stretávame s domnienkou, že sa jedná o rozdvojenie osobnosti. To je však symptóm mnohopočetnej poruche osobnosti (po anglicky Dissociative identity disorder – DID). Schizofréniu sprevádzajú psychózy, halucinácie a poruchy správania sa.

príbeh Samuela

Samuel (priezvisko redakcia pozná, no na žiadosť respondenta ho nezverejňuje, pozr. red.) je vysokoškolský študent, ktorému pred približne rokom a pol diagnostikovali schizofréniu. Bol hospitalizovaný v dvoch nemocniciach pre pacientov s duševnými chorobami a doteraz sa lieči. 

Zo začiatku si neuvedomoval, že s ním niečo nie je v poriadku. Jeho blízki si však začali všímať, že sa správa zvláštne, nestará sa o seba a takmer neje. „Najprv som si myslel, že mám iba zlé obdobie alebo možno depresiu. Keď som povedal rodičom, že sa necítim psychicky dobre, vzali ma k lekárovi. Ten ma poslal do psychiatrickej liečebne. Tam mi po niekoľkých testoch a rozhovoroch diagnostikovali schizofréniu,“ zdôveril sa. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite