Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemenia osobnosť, nie sú návykové a neprinášajú návaly energie. Aké obavy a mýty ohľadom antidepresív sú najrozšírenejšie

.alžbeta Kyselicová .spoločnosť

Užívanie antidepresív je v niektorých kruhoch stále tabu téma a ľudia sa o skúsenosti s nimi neradi delia. O účinkoch antidepresív kolujú medzi ľuďmi veľakrát nepravdivé informácie, niekedy sa na ľahkú váhu berie aj samotná depresia. O mýtoch spojených s užívaním antidepresív hovoria pre .týždeň dvaja psychiatri a riaditeľka Linky dôvery Nezábudka a o tom, ako s ich pomocou prebieha liečba, rozpráva študentka Mária Siváňová.

Nemenia osobnosť, nie sú návykové a neprinášajú návaly energie. Aké obavy a mýty ohľadom antidepresív sú najrozšírenejšie Pexels

u Márie prebiehali depresívne nálady s prestávkami vyše dvoch rokov a vyvrcholili niekoľko týždňov pred maturitou. Psychologička ju po prvej návšteve okamžite poslala ku psychiatrovi, ktorý jej predpísal antidepresíva. Termín dostala mimo ordinačných hodín, keďže psychiatrické ambulancie sú rovnako preplnené ako aj ambulancie iných špecialistov.

pocítila veľkú úľavu

Lekár Máriu upozornil, že zmena v prežívaní nepríde hneď a má byť trpezlivá. Spomenul aj nežiadúce vedľajšie účinky, ktoré sa môžu vyskytnúť prvé dni liečby hlavne u mladých ľudí. „Keď mi lekár predpísal antidepresíva, pocítila som veľkú úľavu, že existuje niečo, čo mi môže pomôcť. Na druhej strane mi mohol viac prízvukovať negatívne vedľajšie účinky, ktoré môžu antidepresíva mať, kým nezačnú zaberať. Niekedy si lekári pri návale pacientov neuvedomujú, aký je rozdiel medzi užívateľom antidepresív a človekom, ktorý s nimi nemá žiadnu skúsenosť,“ hodnotí spätne Mária. Psychiater vnímal jej obavy z liekov a nechcel, aby prepadla ešte väčším úzkostiam, preto jej pre istotu odporúčal zbytočne nečítať o všetkých možných nežiadúcich účinkoch v príbalovom letáku.              

Prvé dni užívania sa prejavili vedľajšie účinky liekov ako búšenie srdca, triaška a bolesť svalov. Keď však účinok liekov nastúpil po dvoch až troch týždňoch, dostavili sa pozitívne účinky. Najväčšou zmenou bolo pre ňu jasné myslenie. „Zrazu som mala kontrolu nad svojim myslením a nad čím chcem premýšľať. Moja myseľ zrazu dokázala udržať líniu, čo je niečo normálne, keď je človek zdravý a snaží sa sústrediť. Predtým som mala v hlave chaos, zmätenie neustále rozptyľovanie a málo energie na sústredenie sa. Zrazu som bola pokojnejšia, moja nálada sa zlepšila a ustúpila plačlivosť,“ hovorí.

ERKAN GÖKTAY/PEXELS 

Psychiatrička Magdaléna Frecer hovorí, že pacienti niekedy prežívajú psychologickú úľavu už prvé dni od nasadenia terapie. U niektorých sa však môžu v prechodnom období, kým antidepresíva začnú účinkovať, vyskytnúť komplikácie, ktoré môžu súvisieť s adaptáciou organizmu na nový liek a zvýšený prísun serotonínu (hormón šťastia – pozn. red.). V prípade takýchto ťažkostí je potrebné vyhľadať pomoc psychiatra.

Frecer dodáva, že vplyvom liečby antidepresívami pacienti získavajú náhľad na dôležité okolnosti vo svojom živote a pocit vnútornej stability a podpory. „Počujem od pacientov hlavne to, že sa im uľavilo. Tiež sa im zlepšuje nálada a opäť vedia fungovať bez prepadávania sa do ťaživých myšlienok, neistoty a izolácie,“ hovorí Frecer.

nepaušalizovať, ale diskutovať

Keď sa Mária neskôr zmienila, že užíva antidepresíva, stretla sa zo strany svojich známych s viacerými predsudkami a mýtmi, ktoré sa s užívaním antidepresív, ale aj depresiou spájajú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite