Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Byť ľuďmi dobrej správy

.jakub Uhlík .nicholas Thomas Wright .spoločnosť .teológia

N. T. Wright je popredný odborník na Novú zmluvu, dejiny raného kresťanstva a jeden z najvplyvnejších teológov súčasnosti. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z jeho knihy Jednoduše dobrá zpráva.

Byť ľuďmi dobrej správy WIKIMEDIA COMMONS Giovanni di Pietro: Agónia v záhrade, 1510 – 1515. Ježiš sa modlí v Getsemanskej záhrade na úpä tí Olivového vrchu počas noci, keď bol zat knutý a neskôr ukrižovaný.

v tejto knihe Tom Wright hovorí, že „evanjelium“ – teda dobrú správu kresťanstva sme zredukovali na dobré rady: takto by sme mali žiť, takto sa stanem lepším človekom či manželským partnerom a najmä – takto neskončím v pekle. Medzi dobrou radou a správou je však zásadný rozdiel. Správa je niečo, čo sa historicky stalo a vďaka čomu je teraz všetko inak. Táto kresťanská dobrá správa tiež začala prechodné obdobie čakania – veríme, že sa veci vyvíjajú dobrým smerom, máme nádej, no ešte nie sme na konci. Dobrá správa očakáva Božie kráľovstvo „ako v nebi, tak i na zemi.“ 

Ale kráľovstvo? Kresťanský jazyk „kráľovstva“ pripomína (nielen na Slovensku) neblahé skúsenosti zo snahami o rôzne podoby teokracií, bolestivú minulosť (či prítomnosť), keď sa kresťanstvo zmiešalo s politikou, s cieľom presadiť toto „kráľovstvo“ v rámci aktuálneho politického zriadenia. Wright však opakovane pripomína, že to nie je kráľovstvo, o ktorom Ježiš hovorí. V knihe Jednoduše dobrá zpráva navrhuje, čo život v tomto kráľovstve – ktoré „už je tu a ešte predsa nie“ – znamená pre náš každodenný život a ako takáto predstava ovplyvňuje našu identitu a poslanie zrkadliť Boží obraz – nie politickými prostriedkami „z tohto sveta“, ale službou, spravodlivosťou a uzdravením „pre tento svet“. Presne pre obdobia takýchto otázok učil Ježiš svojich priateľov to najdôležitejšie – modliť sa...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite