Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kde hľadať odpovede na otázky 21. storočia? Možno priamo v kanonických evanjeliách

.marek Markuš .nicholas Thomas Wright .spoločnosť .teológia

N. T. Wright je popredný odborník na Novú zmluvu, dejiny raného kresťanstva a jeden z najvplyvnejších teológov súčasnosti. Po krátkom úvode nasleduje druhý úryvok z jeho knihy Ako sa Boh stal kráľom.

Kde hľadať odpovede na otázky 21. storočia? Možno priamo v kanonických evanjeliách WIKIMEDIA COMMONS Tizian: Ukrižovanie, okolo roku 1555.

dôvodom Toma Wrighta na napísanie tejto knihy bolo zistenie, že „biblické evanjeliá sme nielen nesprávne pochopili, ale spravili z nich niečo veľmi všedné.“ Wright v knihe presvedčivo ukazuje, ako sme „pristrihli evanjeliá na našu veľkosť“ a dovolili im hovoriť len o tých niekoľkých veciach, ktoré nás práve v tom-ktorom historickom období trápili – božská podstata Krista v 4. storočí alebo odpustky a ospravedlnenie vierou v 16. storočí. Ale, ako Wright rád pripomína, je načase, aby sme si prestali klásť otázky 19. storočia a dávať na ne odpovede 16. storočia. Kniha Ako sa Boh stal kráľom je výzvou na odvahu položiť si otázky 21. storočia a hľadať na ne odpovede nie v 16., nie vo štvrtom storočí, ale v prvom storočí – a najlepšie priamo v kanonických evanjeliách podľa Matúša, Marka, Lukáša a Jána. Tom Wright nás pozýva na čítanie týchto starých textov novými očami, aby sme umožnili evanjeliám „povstať novým významom a svetu, v ktorom nájdeme nový život a nové poslanie.“ 

 Božie kráľovstvo a Ježišovo ukrižovanie – pre kresťanov je dnes nesmierne ťažké udržať spojenie týchto dvoch tém, ktoré sú v evanjeliách veľmi vzájomne prepletené. Ale ony patria intímne k sebe: kráľovstvo bolo nastolené vďaka Ježišovej verejnej službe, ktorá dosiahla svoj vrchol na kríži. A význam kríža pochopíme len v kontexte nastolenia Božieho kráľovstva. Evanjeliá rozprávajú príbeh, kde kráľovstvo je súčasťou kríža a naopak, a kde obe spolu sú súčasťou väčšieho celku, ktorý obsahuje vtelenie na jednej strane a vzkriesenie na strane druhej. Zasekli sme sa však v uvažovaní, že tieto veci sú od seba odtrhnuté. Výsledkom je vážna deformácia – iné „evanjelium“ ako správa, ktorú nám chcú Matúš, Marek, Lukáš a Ján dychtivo vyrozprávať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite