Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej Tomáša Zálešáka: Apokalypsa opäť v kurze

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Svet prežil prelom tisícročí, nezdá sa však, že by apokalyptické nálady výrazne oslabli. Pomohla im globálna hospodárska kríza, „kríza demokracie“, nástup nových komunikačných a informačných technológií s dôsledkami, ktoré v tejto chvíli nedokážeme vyčerpávajúco zhodnotiť, a, samozrejme, pandémia.

Esej Tomáša Zálešáka: Apokalypsa opäť v kurze MARK PETERSON/REDUX/PROFIMEDIA 13. marec 2020 New York, USA: Times Square v čase pandémie. Muž drží ceduľu s nápismi, ktoré varujú pred blížiacim sa koncom

poskytujú však tieto udalosti vyčerpávajúce vysvetlenie toho, že vlna očakávaní konca dejín a radikálnej premeny sveta pokračuje? Jav je staronový, pretože v nových podmienkach sa tu prejavujú historicky známe vzorce správania. Ba aj tieto „nové“ podmienky pripomínajú známe prípady veľkých civilizačných kríz minulosti.

veda a jej náhrady

Nálady blížiaceho sa Konca (s veľkým K) na nás kričia z pútačov pri diaľniciach, z internetu, z médií, presakujú do súkromia, mobilizujú okraje politického spektra, no prenikajú aj „mainstreamovú“ politiku viac, než priznáva. Počúvame nové výpočty týkajúce sa globálneho chaosu a násilia, pandémií, ekologických a ekonomických kolapsov a ak sme na okamih zabudli na vízie tretej svetovej vojny a nukleárnej katastrofy, je to len preto, že iné témy s nimi splývajú.

Do celkového lomozu prispievajú aj zvestovania úpadku svetových demokratických mocností, neudržateľnosti globálnej trhovej ekonomiky, konca zastupiteľskej demokracie ako „prekonaného systému“, ktorého „alternatívy“ dávajú o sebe hlučne vedieť – či už samozvaný kalifát v štýle ISIS, ruský neoimperializmus alebo tzv. čínsky model, ktorý kombinuje ázijský despotizmus s najnovšími technológiami.

Predpovede, ktoré stotožňovali modernizáciu s nevyhnutnou sekularizáciou, sa nenaplnili

Niekto môže na tomto mieste vzniesť námietku: Čo majú vedecké predpovede spoločné s náboženským blúznením? Nie je uvedený, hoci aj nadmieru stručný náčrt predsa len príliš široký a nepokúša sa spájať do súvislostí nesúvisiace javy? Táto rôznorodosť si vyžaduje vysvetlenie. Zbystrime pozornosť a popri skutočných výsledkoch vedeckého bádania (a tie spravidla nie sú vlastníctvom más) nájdeme u aktivistov rôznych káuz tvrdenia, ktoré nespĺňajú metodologické požiadavky kladené na skutočnú vedeckú teóriu (v prvom rade jasná formulácia hypotézy a jej testovateľnosť, čo znamená aj možnosť vyvrátenia). Odvolanie sa na „vedu“ tak môže poslúžiť ako pláštik pre ideológiu uspokojujúcu frustrované a nepriznané impulzy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite