Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto miluje republiku, ten pozerá Angeliku. Ako Slováci protestovali so sviečkami v rukách proti komunistom

.daniel Antoni .spoločnosť

Koniec komunistického režimu vo vtedajšom Československu sa spája s pokojným občianskym odporom. Ľudia pokojne protestovali za ľudské práva napriek zásahom komunistickej moci, ktorá reagovala policajným násilím. Prvý významný protest sa stal v Bratislavy dňa 25.marca 1988 a do svetovej histórie vošiel pod názvom Sviečková manifestácia.

Kto miluje republiku, ten pozerá Angeliku. Ako Slováci protestovali so sviečkami v rukách proti komunistom Archív TASR a snímke rekonštrukcia policajného zásahu proti Sviečkovej manifestácii 1988 s dobovými autami a v dobových kostýmoch. V Bratislave 25. marca 1988 na Hviezdoslavovom námestí sa uskutočnila tzv. sviečková manifestácia, na podporu náboženskej slobody.

sviečková manifestácia, ktorej 33. výročie si vo štvrtok pripomíname, sa udiala v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí. Význam tejto udalosti je obrovský, pretože predznamenala udalosti o rok neskôr, ktoré stáli za pádom totalitného komunistického režimu. Historický význam protestu je nepochybný, ide o jeden z najdôležitejších vystúpení občanov proti komunistickej moci v Československu. Manifestácia bola najdôležitejšou akciou tajnej cirkvi v ČSSR. 

Za organizáciou Sviečkovej manifestácie stáli veriaci kresťania, ktorí chceli na prvý pohľad jednoduché veci ako dodržiavanie občianskych práv pre všetkých občanov, či už išlo o veriacich alebo neveriacich. Protest nakoniec brutálne  rozohnala Verejná bezpečnosť (VB) za pomoci Štátnej tajnej bezpečnosti. Priamo na námestí protestovalo asi 3,5 tisíc ľudí a v uličkách bolo ďalších šesť tisíc. Sviečkovú manifestáciu rozohnalo 953 príslušníkov za pomoci vodných diel, slzného plynu a obuškov. Zadržali 126 občanov a 12 cudzincov. Množstvo ľudí bolo zbitých alebo inak zranených.  

Verejná bezpečnosť týmto násilným zásahom porušila vlastnú československú Ústavu a množstvo medzinárodných dohôd, ktoré ČSSR podpísala. Podľa vtedajšej vládnej moci bol priebeh zásahu adekvátny. Manifestácia bola podľa komunistov aktivita Vatikánu na oslabenie režimu v ČSSR.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite