Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Seriál o histórii vína. Vinice pre boha Amona

.vladimír Marko .spoločnosť .história

Seriál o histórii vína, ktorý sme pre vás pripravili na nasledujúce týždne, ponúkne príbehy, fakty a zaujímavosti z dejín tohto nápoja od staroveku až po dnešné dni. Začneme starovekým Egyptom.

Seriál o histórii vína. Vinice pre boha Amona ART IMAGES/GETTY IMAGES Zber hrozna na detaile nástennej maľby z hrobky pisára Nachta v Západných Tébach z obdobia 18. dynastie.

„vytvoril som pre Teba, Amon, vínne záhrady v Južnej oáze a rovnako bez počtu aj v Severnej oáze; ďalšie v početných množstvách na juhu; v Severnej zemi som ich zmnohonásobil na stovky tisíc. Dodal som k nim záhradníkov zo zajatcov z cudzích zemí; sám som vykopal jazerá plné lotosových kvetov, s nápojmi a vínom ako tečúcou vodou, len aby som si uctil Teba vo víťazných Tébach.“

Takto znie úvod textu, v ktorom panovník Ramzes III. popisuje dary, ktoré venoval chrámu boha Amona v Tébach. Papyrus, na ktorom je zachovaný, mal dĺžku 41 metrov a text je na ňom zaznamenaný v 1 500 riadkoch. Väčšinu jeho obsahu tvorí zoznam darov, ktoré panovník venoval rôznym egyptským chrámom. Citovaný úvod je, rovnako ako väčšina „samooslavných“ textov egyptských faraónov, výrazne zveličený. 

Konkrétny zoznam darov, ktorý v ďalších častiach papyrus taxatívne vypočítava, však skutočne dokazuje panovníkovu štedrosť. Už spomínaným Tébam s bohom Amonom daroval 433 vinohradov, chrámom v Heliopolise 64 vinohradov, v Memphise päť a ďalších 11 vinohradov rôznym chrámom v menších mestách. Zo samotného zoznamu, ako aj z oslavného textu z úvodu je jasné, ktorý z egyptských bohov bol v časoch Ramzesa III. tým najdôležitejším.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite