Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž z detských domovov. Aj tu si pandémia vyberá svoju daň

.michal Oláh .spoločnosť

Koronovírusová kríza výrazne zasiahla do života detí v ústavnej starostlivosti. Rozhodnutie súdu ich odlúčilo od biologických rodičov a kvôli pandémii ich nevideli niekedy aj celé mesiace. I tak krehké rodinné väzby to môže roztrhnúť natrvalo.

Reportáž z detských domovov. Aj tu si pandémia vyberá svoju daň Boris Németh Patrik

po zľadovatenej ceste odbočíme do slepej uličky v Podunajských Biskupiciach. Na jej konci stojí jedno z bratislavských Centier pre deti a rodiny (CDR), ako sa od januára 2019 detské domovy oficiálne volajú. Na Slovensku je takýchto štátnych domovov 68 a ďalších 39 neštátnych.

V tom biskupickom nám hneď po zazvonení otvára riaditeľka Slávka Oroszová v sprievode mladého psychológa Viktora Fülleho. Za nimi vo vstupnej hale na hnedej sedačke sedia tri deti pripravené na rozhovor s novinármi: Vanesa, Patrik a Roman.

rodičia na prvom mieste

Na otázku „Ako prežívate pandémiu a čo vám počas nej najviac chýba?,“ odpovedali jednohlasne: „Rodičia!“ Teraz ešte viac, ako pred pandémiou.

„Je to normálne. Môžeme robiť čo chceme, vychovať ich, dať im všetko, biologickí rodičia budú vždy tí najlepší,“ krčí plecami žoviálna vychovávateľka Eva. Vpredu na oblečení má veľký fľak bieleho prášku. „To je múka, miesila som práve cesto na pagáče,“ vysvetľuje. „Na obed som navarila plnenú papriku a hokaido polievku,“ hovorí veselým hlasom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite