Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je len otázkou času, kedy vírus donesiem domov. Ako prežívajú návrat do škôl učitelia?

.michal Oláh .spoločnosť

Pandémia nového koronavírusu priniesla školám okrem iného i zmenu učebných osnov. Niektoré predmety sa nedali vyučovať online, najviac chýbal fyzický kontakt s deťmi. Učitelia si museli za pochodu osvojiť nové metódy vzdelávania. Aký bol po niekoľkých mesiacoch online výučby návrat slovenských učiteľov do škôl?

Je len otázkou času, kedy vírus donesiem domov. Ako prežívajú návrat do škôl učitelia? SITA/SKPR STRATEGIES

globálna pandémia vyhnala z tried pravdepodobne až 1,2 miliardy detí v 186 krajinách sveta. UNESCO hovorí až o čísle 1,5 miliardy. K nim si pripočítajme viac ako 72 miliónov detí (podľa zistení UNICEF) bez prístupu ku vzdelávaniu aj mimo pandémie a nie sme ďaleko od katastrofy. Tento stav bude trvať v rôznych obmenách minimálne dva školské roky. 

O všetkých sociálnych, psychologických a ekonomických následkoch pandémie môžeme zatiaľ iba špekulovať. Niektoré výskumy hovoria o vyššej miere osvojenia si učiva deťmi vďaka vlastnému manažmentu vzdelávania, iné upozorňujú na riziko neštruktúrovaného prostredia výučby, v dôsledku ktorého deti nedokážu absorbovať potrebné učivo. 

Samostatnú kapitolu predstavujú deti obmedzené vo vzdelávaní chudobou alebo zvláštnym znevýhodnením. Na Slovensku sa vrátila časť detí do škôlok a škôl až 8. marca 2021, na neurčito. Ako návrat do škôl pocítila učiteľka roka 2020, riaditeľka škôlky, špeciálna pedagogička a učiteľka spojenej školy? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite