Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Svedomie – perla ľudskosti

.týždeň .témy .téma

Svedomie sa ozýva zvnútra človeka. Adam sa schová nahý pred Bohom. Komunistický sudca prosí o odpustenie. Vyhladovaní väzni si delia chlieb. Na nasledujúcich stranách budeme uvažovať o svedomí.

Téma .týždňa: Svedomie – perla ľudskosti
Milada Horáková a svedok Jaromír Kopecký pri výpovedi v súdnej sieni v Prahe. V roku 1950 bol komunistickým režimom zinscenovaný vykonštruovaný proces, tzv. proces „Milada Horáková a spol.“ Foto: BOHUSLAV PARBUS/ČTK

OBSAH

Svedomie nespravodlivých sudcov .štefan Chrappa
Tajomné svedomie .juraj Dovala
Medzi mostom a hladinou je dosť času .františek Mikloško
Svedomie na pozadí Biblie .jozef Jančovič
L

Svedomie nespravodlivých sudcov

.štefan Chrappa .témy

V januári uplynulo sedemdesiat rokov od procesu s biskupmi Jánom Vojtaššákom, Michalom Buzalkom a Pavlom Gojdičom. Neboli však jediní, ktorí sa stali obeťou vulgárnej komunistickej moci. O monsterprocesoch, spravodlivosti, nespravodlivosti i svedomí sa rozprávame s historikom Branislavom Kinčokom.

 

čo sa o procese s tromi „vlastizradnými“ biskupmi ešte nevie?

Politickému procesu s tromi slovenskými biskupmi už historici venovali vcelku rozsiahlu pozornosť. Už v 50. a 60. rokoch minulého storočia vyšli v USA a v Kanade dve monografie, ktoré sa touto problematikou zaoberali. Na Slovensku sa osud troch biskupov dostal do pozornosti historikov, pochopiteľne, až po roku 1989. Za posledných 30 rokov sa k téme zorganizoval vedeckohistorický seminár a vedecká konferencia, z ktorých vyšli aj zborníky a taktiež vyšla na pôde Ústavu pamäti národa samostatná edícia prameňov, ktorá približuje čitateľom proces, jeho mechanizmus a osobnosti prostredníctvom dokumentov. Z tohto pohľadu už teda o prípade slovenských biskupov vieme dosť a tieto informácie sú prístupné. Stále tu však existuje možnosť, že sa objavia dokumenty, ktoré nám poskytnú ešte detailnejší pohľad na celú súdnu kauzu.

keď sa hovorí sa o monsterprocesoch – o čom sa hovorí?

Politické procesy po roku 1948 rozdeľujeme do troch základných kategórií. Prvou boli politické procesy, v ktorých sa posudzovali vo vtedajšom chápaní „trestné činy politického a protištátneho charakteru“, druhou politicky motivované procesy a treťou rozsudky, ktoré nevynášali súdy, ale špeciálne zriadené komisie. Špeciálne postavenie medzi nimi mali monsterprocesy, ktoré boli koncipované ako veľké justičné divadlo. V pravom zmysle slova to už ani nebol súd, pretože sa konal podľa vopred pripraveného scenára a čo je najdôležitejšie, rozsudky už boli väčšinou dopredu politicky schválené. Monsterprocesy mali celoštátny a v prípade tých najvýznamnejších aj medzinárodný charakter. Napríklad politický proces so slovenskými biskupmi bol najväčším svojho druhu v celom sovietskom bloku, pretože v ňom naraz odsúdili až troch vysokých cirkevných predstaviteľov.

pred kým a hlavne pre koho sa hralo toto justičné divadlo?

V prípade monsterprocesov, ktoré sa na Slovensku odohrávali pred Štátnym súdom v Bratislave (Justičný palác), boli na súdnych pojednávaniach prítomní starostlivo vybraní diváci. Často pochádzali z oblastí, kde pôsobili súdené osoby. V niektorých prípadoch dokonca senát štátneho súdu absolvoval výjazdové súdne pojednávania vo veľkých fabrikách priamo pred očami pracujúcich. Hlavnou cieľovou skupinou týchto súdnych divadelných predstavení však bola široká verejnosť, pretože politické procesy v rokoch 1948 – 1954 mali mať výrazný propagandistický dosah.V prvom rade v celej spoločnosti vytvárali atmosféru strachu, spoluvytvárali komunistickú politiku, verejne prezentovali jej správnosť, prípadne ospravedlňovali ekonomické neúspechy režimu. V neposlednom rade mali šokovať a vychovávať spoločnosť, pričom sa podľa zámeru organizátorov mali stať „školou nenávisti k odporcom režimu a ostražitosti voči imperialistickým nepriateľom“.

koľko ľudí bolo na Slovensku odsúdených na smrť a popravených?

V rokoch 1948 – 1954 bolo na Slovensku z politických dôvodov popravených 45 osôb. Do roku 1966 pribudlo ešte ďalších 5 osôb, takže celkovo ich bolo 50. Trest smrti sa vykonával výlučne obesením.

„Tieto monsterprocesy sa mali stať „školou nenávisti k odporcom režimu“.“

to sú desivé čísla! Ako fungoval mechanizmus politických procesov?

Tvorili ho tri základné

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite