Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dal by sa dnes Kafka zaočkovať?

.norbert Žilka .spoločnosť .spoločnosť

Franz Kafka bol jeden z najlepších literárnych anatómov duše zblúdeného Európana 20. storočia. Identifikoval rastúci nádor nenávisti a opovrhnutia, ale jeho „lekárske správy“ v podobe románov a príbehov zostali dlhé roky nepochopené. Sám trpel ťažkou formou tuberkulózy, pred ktorou nás dnes úspešne chráni BCG vakcína. Dal by sa zaočkovať proti koronavírusu v čase, keď hlavným hrdinom jeho románu Proces sa stala práve vakcína proti covid-19?

Dal by sa dnes Kafka zaočkovať? ROBERT BARCA 17. november 2020 Bratislava: Protestujúci pred Prezidentským palácom s heslami proti očkovaniu. Veľa Slovákov verí, že vakcína obsahuje čipy Billa Gatesa, vyškolenú RNA, ktorá vstúpi do nášho genómu, zmení ho na nepoznanie a iné nezmysly.

amerika

Vo svete vakcín neplatí prezumpcia neviny, ktokoľvek, kto sa ráno zobudí so zlou náladou, to môže vakcínam naložiť bez milosti a akýchkoľvek okolkov. Čím absurdnejší nápad, tým rýchlejšie sa šíri svetom. Ak sa absurdnosti dostanú do úst odborníkov s bielymi plášťami, dochádza k ich premene na vedecké (arte)fakty. Od tej chvíle sa už na pôvod informácie nehľadí, je to vyjadrenie odborníka, ktorého stvoril internet. Vakcíny proti covid-19 v sebe ukrývajú čipy Billa Gatesa, vyškolenú RNA, ktorá sa nevie dočkať, kým vstúpi do nášho genómu a zmení ho na nepoznanie, stopy mŕtvych plodov a mnoho ďalších nástrah modernej „vedy“. Po nezrelých science fiction pokusoch prichádza druhá ofenzíva, tentoraz zacielená na nežiaduce účinky. A tam sa triafa priamo do srdca ľudských emócií bezohľadne a cielene.  

História nás učí, že hlas ľudu je niekedy mocnejší ako hlas rozumu, vedeli by o tom rozprávať aj niektorí výrobcovia vakcín. Azda najznámejším príkladom je príbeh vakcíny proti lymskej borelióze, ktorá sa v odborných kruhoch považuje za odstrašujúci príklad ignorancie vedeckých faktov. 

V roku 1975 sa v mestečku Old Lyme v Connecticute rozšírila medzi deťmi záhadná choroba. Vyľakané mamičky spustili poplach a chceli okamžite spoznať príčinu trápenia ich malých ratolestí. Reumatológovia z Yalovej univerzity v New Heaven ich informovali, že by to mohla byť juvenilná reumatoidná  artritída, ktorá sa však nešíri a je veľmi zriedkavá. Zarážajúcim faktom bolo, že výskyt ochorenia v Old Lyme tisícnásobne prekročil celonárodný priemer. Odborníci preto vytvorili tím a pustili sa do pátrania, ale všetky ich snahy boli márne. Jediným výsledkom ich snaženia bolo, že popísali možného prenášača ochorenia, krvožravého kliesťa. Pôvodcu ochorenia sa podarilo identifikovať až v roku 1981, a to úplnou náhodou. Willy Burgdorfer hľadal pôvodne príčinu ochorenia horúčky Skalistých hôr, ale namiesto toho našiel štíhlu špirálovito stočenú spirochétu, ktorá bola príbuzná baktérii spôsobujúcej pohlavne prenosné ochorenie syfilis. Po podaní spirochét králikom sa u nich objavili príznaky typické pre lymskú chorobu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite