Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biskup Haľko o úzkosti a depresii: Odídu aj pre možnosť pomáhať

.michal Oláh .spoločnosť

Prečo slovenskí biskupi poukázali na osem dezinformačných médií, z ktorých mnohé sú súčasťou ruskej hybridnej vojny. S úzkosťami a depresiami v čase pandémie bojuje pomocou ľuďom v núdzi. Po vyše storočí je prvým katolíckym biskupom narodeným v Bratislave. Profesor cirkevných dejín Jozef Haľko.

Biskup Haľko o úzkosti a depresii: Odídu aj pre možnosť pomáhať

 v rozhovore sa dočítate:

  • prečo vyzvali veriacich nedôverovať aj niektorým kresťanským médiám,
  • aké príležitosti mu dala pandémia,
  • čo s ľuďmi robia zavreté kostoly,
  • aký má názor na očkovanie,
  • ako zmieriť tzv. liberálnu a kresťanskú verejnosť,
  • je svet plný bolesti uskutočnením Božej lásky.

pred niekoľkými dňami hovorca KBS Martin Kramara informoval na stránke slovenských biskupov o škodlivosti ôsmich dezinformačných médií, ako napríklad Zem a Vek, Infovojna, Gloria.tv. Mnohé z nich sú súčasťou ruskej hybridnej vojny na Slovensku. Upozornil aj na neprimeranú kritiku pápeža Františka. Podobnú výzvu ste už raz svojim veriacim adresovali. Prečo prišla znova práve v tieto dni?

Ide o aktuálnu výzvu k opatrnosti a kritickému odstupu voči informáciám, ktoré k nám prichádzajú v týchto náročných dňoch. Nič nového pod slnkom, že v takýchto  vypätých situáciách - a pandémia takou nesporne je - dochádza k určitému informačnému vzopätiu zo sklonom prezentovať aj veľmi zjednodušené a vyhranené názory. Niekedy tomu však chýba základná úcta k pravde v celej jej zložitosti. Napríklad aj blížiace sa očkovanie vyvoláva rôzne otázky a názory a žiada sa byť nanajvýš obozretný voči najrôznejším názorovým ponukám. Je len logické, že počúvať treba ľudí kompetentných a dôveryhodných. Pre mňa sú autentickí odborníci s patričným morálnym, etickým aj duchovným základom. Prečo by som  mal pochybovať  o lekárovi pod Hippokratovou prísahou, ktorý dlhodobo zjavne pracuje pre dobro spoločnosti? 

ste jedným z mála slovenských biskupov, ktorý je známy aj sekulárnej verejnosti hlavne v Bratislave. Najvýraznejšou je vaša pravidelná aktivita na sociálnych sieťach formou príhovorov, účasť na Pohode alebo pohrebe Antona Srholca pred niekoľkými rokmi. Často hovoríte o potrebe vzájomného zmierenia. Ako vnímate svoju rolu bratislavského biskupa a čo je Vašou hlavnou úlohou?

Neporovnávam sa s inými biskupmi, každý máme svoje dary. Ako pomocný biskup mám byť k dispozícii bratislavskému arcibiskupovi Stanislavovi Zvolenskému vo všetkom, čím ma poverí. V rámci Biskupskej konferencie Slovenska mám na starosti agendu utečencov, zahraničných Slovákov aj cestujúcu verejnosť. V arcidiecéze mám na starosti školy, katechétov a rozdávateľov svätého prijímania. Je jedinečné, že v Bratislave som vo svojom domácom prostredí, mám rýchlu možnosť vstupovať do najrôznejších prostredí a okamžite v teréne počúvať,  ako v ľuďoch rezonujú otázky Cirkvi  aj v každodennom reálnom živote.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite