Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Infektológ Jarčuška: Nech sú Krčméryho odpovede duchovnou potravou pre každého

.pavol Jarčuška .spoločnosť

Pokora a múdrosť. Tieto vlastnosti profesor Krčméry získaval počas celej svojej medicínskej kariéry. Dokázal ich však obohatiť o viaceré ďalšie.

Infektológ Jarčuška: Nech sú Krčméryho odpovede duchovnou potravou pre každého Branislav Bibel/SITA

z nich možno najvýznamnejšia je ľudskosť. Profesor Krčméry dokázal dať medicíne ľudský a sociálny rozmer. Pomáhať najchudobnejším, najzraniteľnejším je celé stáročia odkazom nielen v biblii ale aj v Hipokratovej prísahe. Vetu „Spôsob svojho života zasvätím podľa vlastných síl a svedomia úžitku chorých a budem ich ochraňovať pred každou krivdou a bezprávím“ napĺňa profesor Krčméry ale aj všetci jeho žiaci príkladne.  

Knihu Rady Vladimíra Krčméryho si môžete zakúpiť na tomto odkaze.

BORIS NÉMETHVšetci, ktorí liečia pacientov s infekčnými chorobami vedia, že bez pokory tento boj nemôžeme zvládnuť. Mikroorganizmy sú šikovnejšie ako si myslíme. Veľakrát v priebehu krátkeho času zmenia svoje správanie, zmutujú tak, že nás prekvapia. Akokoľvek sa pripravujeme, nikdy na takúto zmenu nemôžeme byť dostatočne pripravení. 

BORIS NÉMETH

Koronavírusy nás prekvapili už viackrát. Najlepšie boli pripravení tí, čo už mali skúsenosti so zvládnutím epidémií v rôznych častí sveta. A profesor Krčméry so svojimi žiakmi medzi nich patril. Chvíle boja s epidémiou sú pre každého z nás ťažké a vyčerpávajúce. Fyzicky aj psychicky.  Pamätám si na mnohé stretnutia s Vladkom Krčmérym, kde sa riešili všetky dôležité oblasti koronavírusovej infekcie. Našu vzdelanosť dopĺňal nielen svojimi vedomosťami ale aj múdrosťou a skúsenosťou. 

Nech je táto knižka múdro položených otázok redaktormi Michalom Oláhom a Štefanom Hríbom a ešte krajších odpovedí profesora Krčméryho duchovnou potravou pre každého čitateľa. Nech pokora, ľudskosť, múdrosť a dobroprajnosť pána profesora objímu každého čitateľa tohto skvelého čítania. 

pavol Jarčuška je prezident Slovenskej spoločnosti infektológov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite