Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vnímali ich aj ako zaklínačky či prírodné liečiteľky. Prečo vymizli pôrodné babice

.hana Chorvátová .spoločnosť .pôrodné babice

Pôrodnice sú pre nás samozrejmosťou. Ale neboli tu vždy, veď práve zrod tejto medicínskej inštitúcie silne zasiahol do fungovania európskej spoločnosti, hoci si dosť dlho hľadal cestu k širším vrstvám obyvateľstva. Čo bolo pred pôrodnicami?

Vnímali ich aj ako zaklínačky či prírodné liečiteľky. Prečo vymizli pôrodné babice ALFRED EISENSTAEDT/GETTY IMAGES Rok 1931 Berlín, Nemecko: Sestry a pôrodné asistentky z Brandenburskej ženskej kliniky počúvajú prednášku prednostu kliniky profesora Hammer - schlaga.

boli tu pôrodné babice. A keď sa pôrodnice definitívne presadili, veľmi zásadne ovplyvnili profesionálny život a spoločenské postavenie týchto žien. Často si ani neuvedomujeme, aký dopad malo postupné presadzovanie sa mužov v pôrodníctve a presun pôrodu do kompetencie chirurgov.

Menilo sa aj vnímanie pôrodu. Pribúdali vedomosti o ľudskom tele a tento vývoj spolu so snahou zlepšiť starostlivosť o zdravie obyvateľstva veľmi výrazne vplýval na vnímanie chvíľ, počas ktorých na svet prichádza človek. Práve na prelome 18. a 19. storočia sa pôrod stal súčasťou medikalizácie. Dovtedy ho pokladali prevažne za niečo prirodzené, čo si nevyžaduje reguláciu, no v novej ére prešiel pod kontrolu odborného lekárstva. V tomto období lekári presadili pôrodníctvo ako vedeckú disciplínu a začlenili ho do liečebnej sféry. Lekári-pôrodníci zároveň veľmi výrazne ovplyvnili dovtedajšie spoločen­ské normy, ktoré upravovali mieru intimity rodičiek. Najmä v prvých pôrodniciach sa intimita žien, ktoré do nich prišli rodiť, úplne stratila – tam rodičky predstavovali pre lekárov len živý a patrične dehumanizovaný študijný materiál.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite